Közéleti pokol

Jelentés a polgárháborús frontról

Orbán-diktatúra elleni harcossá avanzsáltam

2016. szeptember 14. 05:00 - aL__Ex

Elég volt a hideg polgárháborús árokásásból! A társadalmi megbékélést preferálnám!

 

Tegnap délután, amikor beléptem a Facebook felületre, meglepetéssel értesültem róla, hogy tagja lettem egy olyan Facebook-csoportnak, amelynek neve „Akik nem félnek kimenni az utcára Orbán diktatúrája ellen”. S bár én egyáltalán nem félek kimenni az utcára, de nem emlékszem rá, hogy hozzájárulásomat, vagy az engedélyemet adtam volna ahhoz, hogy ebbe a csoportba valaki engem beléptessen. Persze ezt megelőzően felkérést kaptam arra, hogy valakinek legyek az „ismerőse”, amit „üsse kavics” alapon jóváhagytam, holott egyáltalán nem ismerem az illetőt, és egyetlen árva mondat erejéig sem folytattunk párbeszédet. Az illető nyilván olvasta valamely cikkemet, vagy kommentemet, és szimpatikusnak talált. Elképzelni sem tudom persze, hol írhattam én olyasmit, amiből arra a következtetésre jutott, hogy harcostársak lehetünk az Orbán-diktatúra elleni küzdelemben, és beállok az Orbán-fóbiások táborelvű árokásó kampányába.

A dolog érdekessége, hogy a nevezett Facebook-csoport már jó egynapos múltra tekint vissza, és már 8114 tagja van. Ha így folytatja, pár nap alatt az Orbán-ellenes kritikus tömeg össze is jöhet. Kíváncsi lennék, ebből a taglétszámból vajon hány ember volna hajlandó ténylegesen is kimenni az utcára az Orbán-rendszert megdönteni.

Normális esetben –az ismeretség felvétele után – az ilyesmi úgy szokott történni, hogy az ember kap egy meghívást a csoport Facebook oldalának meglátogatására, aztán majd maga eldönti, hogy kéri a felvételét a csoportba, vagy nem. Az ilyen önkényes beléptetés kicsit hasonlít az erőszakos kollektivizálásra. Persze nem nagy ügy az egész. Nem akarok senkit sem megbántani, de rövid úton megtaláltam a csoportból való kilépésre mutató gombot. Egyáltalán nem szeretnék a postafiókomban kéretlen értesítések tömegét fogadni, azokat úgysem fogom elolvasni.

 

 

Tulajdonképpen nagyon szimpatikusnak találom a dolgot, hogy emberek az Orbán-rendszert szeretnék megdönteni. Magam is egyetértek azzal, hogy a Fidesz-maffiának nem volna szabad, hogy helye legyen a politikai életben. De ugyanígy egyetértek a másik féllel is, amely azt mondja, hogy a Fidesz-maffia jelenti a kisebbik rosszat, mert a globális kapitalizmus a nagyobb veszély Magyarország számára! Egyre jobban kirajzolódik ez a menekültválság kapcsán. A globális nagytőke érdekeit pedig a „demokratikus ellenzék” szolgálja ki, méghozzá teljesen kritikátlan módon. A Fideszt támogató „nemzeti oldal” őket szeretné a politikai süllyesztőben látni.

Az egymással szembenálló oldalak nem pártprogramokkal kampányolnak, hanem kizárólag a másik fél lejáratására törekednek. Ebben foglalható össze a táborelvű árokásás lényege, amely a rendszerváltás óta teljesen eluralkodott a magyar belpolitikában. Minek eredményeképpen pedig napjainkra Magyarország két részre szakadt. A politikai szembenállás szinte már a hisztéria szintjén folyik. A helyzetet Kis János úgy írta le, amelyre szinte a polgárháborús viszonyok a jellemzők – hidegháborús körülmények között. Ebből adódik az új műszó, amely találóan írja le a helyzetet: „hideg polgárháború”. Már a média is erről cikkezik – például itt.

Mindkét fél érveiben van igazság, de én úgy látom, hogy mindkét fél elfeledkezik a lényegről, a szegénység és a nyomor egyre nagyobb térnyeréséről. Illetve úgy is lehet mondani, hogy a táborelvű árokásás eltereli a figyelmet a lényegről, a társadalom egyre fokozódó kizsákmányolásáról, amelyben mindkét fél egyformán bűnös. Azaz a társadalomnak az volna az érdeke, hogy mindkét féltől egyformán megszabaduljon, mert lényegét tekintve mindkét fél politikai-gazdasági bűnözőkből áll. Ide jutottunk a rendszerváltás eredményeképpen!

 

 

A hideg polgárháborús szembenállás a kvótanépszavazásban járatódik a csúcsra. A nemmel szavazók az „idegengyűlölő” jelzőt érdemelték ki, miközben a „demokratikus ellenzék” maga is megosztott az igen szavazat és a szavazástól való távolmaradás között. Az utóbbiak teljesen kontraproduktív szerepet vállaltak magukra: miközben valóban vannak idegengyűlölők, rasszisták, újfasiszták és neonácik is Magyarországon, ők a választópolgárok várható túlnyomó többségét „fasisztázzák” le, akik nemmel fognak szavazni, ezzel az állítólagos értékítéletükkel pedig eleve önmagukat ítélik bukásra. Ráadásul úgy, hogy a döntésükben az értelem leghalványabb jele sem látszik. A „balliberálisok” szépen belesétálnak az Orbán Viktor állította csapdába, hisz ő kínálta föl számukra tálcán az „idegengyűlölő” jelzővel való vádaskodást, amit az álságos baloldal nem is volt képes kihagyni. Ennek pedig hosszabb távon az lesz a hatása, hogy 2018-ban a „balliberálisok” talán még a parlamentbe sem fognak bejutni. A „demokratikus ellenzéket” pedig a tehetetlenség érzése hajszolja a kétségbeesésbe. Pedig a „demokratikus ellenzéki elit” lassan már azt kockáztatja, hogy a választópolgár a „balliberális” moralizálgatók értelmi képességeit is kétségbe vonja. Erről elég, ha megnézzük Tamás Gáspár Miklós szereplését az Egyenes Beszéd adásában, hogyan válik köznevetség tárgyává.

TGM az Egyenes Beszéd adásában

A „balliberális” ellenzék nem veszi észre, hogy az elszegényedő társadalom nem fogékony az ilyesféle moralizálgatásra. Elég volna a vizitdíjról való népszavazásra gondolni. Mikor tolerálta a „balliberális” politikai elit az elmúlt negyedszázad során az elszegényedő helyzetű, és fokozatosan nyomorba sodródó társadalom politikai véleményét? (És itt most nem arra gondolok, hogy személy szerint TGM hogyan voksolt azon a népszavazáson, mert általában beszélek a „balliberális” elitről.)  Még ma is azt szokás emlegetni a „balliberális” körökben, hogy akkor csúsztak félre a liberális reformok. A nép egyszerűen úgy érzi, hogy ebből a fajta megmondóember mentalitásból elég volt, ebből nem kér többet! Elég volt az értékítéletnek álcázott politikai véleményekből!

 

 

Nos, én ennek a „hideg polgárháborús” árokásásnak a jeleként értékelem, hogy valaki személy szerint engem is igyekszik belerángatni ebbe a „kultúrháborúba” (mert ez már nem is harc, hanem háború). Ez már nem a politikai elit szintje, hanem már a közösségi médiában is ez folyik. Mindenki vívja meg a maga harcát, ahogy akarja, de én erre nem vagyok kapható! Ne akarja senki „kollektivizálni” az én személyes részvételemet ebben a háborúban! Ne akarjon senki a maga szintjére engem lehúzni! Elég nekem a saját megélhetési problémáimra koncentrálnom!

Úgy vélem, a magyar társadalomnak a megbékélésre, az egymással való kiegyezésre kellene törekednie, hogy a szociális válságból fakadó problémák megoldására és az elszegényedés megállítására tudjuk az erőinket koncentrálni. A baloldalnak erre legyen baloldali programja, a jobboldalnak pedig jobboldali programja! A baloldaltól egyáltalán nem tudom elfogadni a neoliberális érdekek védelmét. Azzal nem vagyok hajlandó megbékélni, hogy ezt csomagolja moralizálgatós köntösbe.

Készséggel elhiszem, hogy a „balliberális ellenzék” az Orbán-diktatúrát szeretné megbuktatni. Készséggel elhiszem, hogy a közösségi médiában is akadnak bőven, akiknek ez a vágya. De vajon van-e a „balliberális” mentalitású egyénekben empátia az iránt, hogy mit szeretne a nép? Erről tessék moralizálgatni! S majd ha az átlagember, a tömegek problémáin is képesek lesznek a baloldali liberálisok elmoralizálgatni, akkor hiszem el, hogy a liberális megmondóemberek a demokrácia fogalmát is értik. Mert a demokrácia a többségi akarat érvényre jutását jelenti – állítólag.

Az pedig nem úgy történik, hogy valaki engem csak úgy, minden külön egyeztetés nélkül Orbán-diktatúra elleni harcossá avanzsál, és a nevemmel visszaélve reklámozza a saját Facebook-csoportját. Valami nem úgy válik többségi akarattá, hogy fűnek-fának a nevét hozzáírják a tagok névsorához. Tulajdonképpen a csoportot jelenteni is lehetne a Facebooknál.

 

 

239 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alex-kozeleti-pokol.blog.hu/api/trackback/id/tr4511703845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 12:00:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez butaság. Kell a nemzeti elit.

Melyik V4 ország áll a legjobban? Csehország. Van 4 db. dollármilliárdosuk. Mo-n egy sincs, bár Csányi közel van hozzá.

A nagyhalak egymással csatáznak, és a befektetéseiket nagy részben otthon tartják, otthon forgatják meg. Nem nk-i Rotschildok ezek hanem az igazán gazdagokhoz képest csak egy pöttyet módos emberek.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 12:02:29

@Könnyen elkaptuk, uram!: Igaz egy MSZP szavazónak akinek a 2-300at havonta kereső már gazdag, ezt nehéz elmagyarázni. De legyen ez az ő baja nem a magyaroké.

aL__Ex 2016.09.15. 12:12:53

@ipartelep: II. rész (Egy válaszba nem fért bele.)

"A fent idézett kapitalizmuskritika (a "globális kapitalizmusról") lenne a másik téma, ami ide való. Ugye itt arról van szó, hogy a blogposzt szerzője a fidesz-bűnszervezetet azért tartja jobb választásnak, mint a konkurenseit, mert amaz (a fidesz) legalább nem a globális kapitalizmust szolgálja ki, viszont (ebből értelemszerűen következően) az ellenfelei viszont igen, azt szolgálják ki.
Úristenakinemvagyamennyekbenaddelaházat! (Vagy valami ilyesmi.) Mert hát ez tényleg akkora marhaság..."

Teljesen szubjektív, hogy ki mit tekint a kisebbik rossznak. Ezt írtam már. De a választók 2/3-os többsége azt mutatja, hogy a magyar választópolgár bizony globális kapitalizmus-ellenes. Ezt te nem intézheted el egy (szellemes) káromkodással. Ez számodra is egy objektív körülmény, amit csak tudomásul venni lehet. Vagy maximum megpróbálhatod meggyőzni a választópolgárokat, hogy ez nem helyes.

"... a balliberális globálkapitalizmus-szószólójának pont azt a TGM-et hozza fel, akinél nagyobb szélbalos anti-globálkapitalista ma nem sok lehet az országban."
Volt időszak, amikor a nevezett személyt szinte bálványoztam. Ma már csak mosolygok (és szánakozok) rajta. Nevetséges alaknak tartom, akinek a nézeteire legnagyobb jóindulattal is csak azt tudom mondani, hogy "liberális antikapitalista", ami egy fából vaskarika. A radikális baloldalhoz TGM-nek köze nincs.

"A téma e fázisában leginkább politikafilozófia, és közgazdaság kellene."
Teljesen egyetértek. Minden ehhez fűzött következtetéseddel együtt. A szívemből szóltál, amely ráadásul az eszemnek is megfelel. És ehhez a részhez tenném hozzá, hogy a neoliberális globális kapitalizmust én úgy tekintem, mint egy olyan Új Világrendszert, amelyből a liberálfasizmus fog kifejlődni. (Amin persze önmagában is el lehet vitatkozni. De a lényeg az, hogy szerintem semmi jót nem ígér.)

"... a fideszmaffia, úgy is mint egy bűnszervezet, (de nem csak amiatt), nem felel meg sem a modern hatékonysági szempontoknak, sem a politikafilozófiai, vagy a morálisaknak."
Ezzel is egyetértek. De nem gondolom, hogy a liberálfasizmus volna az alkalmas alternatíva, amely ugyan gazdasági hatékonyságban messze felülmúlja a nemzeti maffia-rendszert. Csakhogy a koncentrációs táborait is globális kapitalista hatékonysággal fogja üzemeltetni. Idő kérdése csupán, hogy politikafilozófiai és morális oldalról is megértsük ezt.

Még egyszer nagyon köszönöm a hozzászólásodat! Szívesen látom a véleményedet a továbbiakban is!

aL__Ex 2016.09.15. 12:14:56

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

Tényleg, valaki már jelezte, hogy ezt a kommented már ötödször teszed ide fel.
Igaza van a bloggernek, valóban nem kéne túlzásokba esni!

aL__Ex 2016.09.15. 12:16:50

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

Ez már a hatodik újraközlés! Most kezdjek el moderálni! Légy szíves, ne tegyél próbára!

2016.09.15. 12:17:48

@Kővárépítő Orbán a király a házban: Érdekes, a valóság azt mutatja, hogy a milliárdosok nem otthon forgatják meg a pénzüket. Hanem ahol többet tejel.... melyik milliárdos adózik otthon, mert ő annyira nemzeti?

aL__Ex 2016.09.15. 12:20:17

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"Nem rossz a szemét Orbántól aki radikálisan megemelte a béreket."
A négymilliót meghaladó szegénységről mikor nyilatkozol? Ez mind a radikális béremelések következménye, igaz?
Szóval van olyan, hogy Orbán-fóbia, de te annak az ellenkezője vagy. Te vagy az elvakult Orbán-hívő.

Dolgozói szegénységről sem hallottál?

Célkereszt 2016.09.15. 12:21:10

"Mikor tolerálta a „balliberális” politikai elit az elmúlt negyedszázad során az elszegényedő helyzetű, és fokozatosan nyomorba sodródó társadalom politikai véleményét? "

Miért kellene figyelembe venni? A szegény réteg mindig irígykedő és gyülölködő. A mostani hatalom éppen ezekre játszik.
Ez valami jézusi elvből eredhet, hogy csak a szegény juthat be a mennyországba. A frászt!

aL__Ex 2016.09.15. 12:22:37

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

Na, ezt a hetediket már kimoderálom. De ha így folytatod, te magadat is listára teszlek.

aL__Ex 2016.09.15. 12:26:04

@Tibi !:

Ebben egyetértünk, a bűnözők a börtönbe valók. De ne legyen kétséged afelől, hogy a másik oldalról is.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 12:28:15

@aL__Ex: Mondom nem érdekelnek a szegények. Én nem vagyok szegény, mi közöm hozzájuk?

Nem vagyok kommunista.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 12:30:16

@Tutta? Kampánymigráncs: Engem nem zavar a fideszes politikusok gazdagodása, hiszen az átlagfizetésből élő ember 6 év alatt többet gazdagodott, mint 90 óta bármikor.

A linket most kihagyom, mert unják.

Netuddki. 2016.09.15. 12:35:42

@aL__Ex: Ez egyértelmű, ezért nem is írtam oldalt. Ha valami csoda folytán el lehetne számoltatni a bűnösöket, akkor én időrendi sorrendben visszafelé haladnék. Az nem nagyon érdekelne, hogy elévült vagy nem. Szerintem azoknak a bűnöknek ahol valaki a hatalmával visszaélve, a rábízott közvagyont hűtlenül kezelte, soha nem szabadna elévülniük. Mindegy, hogy melyik párt vezető embereként vagy felszámolási biztosként követte el. Vagy közpénz jelleg elvesztését kihasználva lett iparmágnás, vagy bankelnök.

aL__Ex 2016.09.15. 12:35:50

@Tibi !:

"... a saját házunk táján se ártana söprögetni."
Kezdd el nyugodtan! Járj elől jó példával! Egy kis önkritikát is halljunk hát!

Netuddki. 2016.09.15. 12:39:08

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: ""azért küzdök, hogy Magyarország egy becsületesebb, élhetőbb hely legyen, lehetőleg még az én életemben. "
Esetleg menj el dolgozni, fizess adót, ne a netet szard össze a kamu hülyeségeiddel "

No comment.

aL__Ex 2016.09.15. 12:43:26

@tron.encom:

"... a demokratikus kapitalista államberendezkedésnek jelenleg nincs alternatívája. A kommunizmus megbukott, nem működőképes."
Kommunizmus még sehol nem volt, tehát meg sem bukhatott. Az államszocializmus bukott meg. Majd legközelebb jobban csináljuk, megnyugtatlak.
A demokratikus kapitalizmusnak pedig a demokratikus szocializmus lesz az alternatívája. Nem hallottál még róla?

"Igazából két út van előttünk. Az egyik a teljes önfeladás a globális kapitalizmusban való feloldódás, ezen az úton indultunk el 90 után az szdsz nevezetű formáció hathatós tevékenységével. Kiderült hogy ez teljes naivitás..."
Azért ezt az utat még nem lehet letudni. A globális hatalom ugyanis nagy úr... Azt kényszerítenek rád, amit csak akarnak. Nem kell hozzá más, csak ürügy a beavatkozásra. Az meg lesz, ne félj!

aL__Ex 2016.09.15. 12:45:13

@tron.encom:

"Igazából két út van előttünk. Az egyik a teljes önfeladás a globális kapitalizmusban való feloldódás..."
És melyik a másik út? Arról nem beszéltél.

Netuddki. 2016.09.15. 12:46:08

@aL__Ex: Ezt csinálom, ezért basztatom az orbán rezsimet a blogokon, csinálok hülyét a trolljaikból, vagy küldöm el őket az annyukba. Ennyit tudok tenni egyelőre.
Annyiban nem hiábavaló, hogy több helyről már visszaköszöntek dolgok amiket úgymond én "vezettem be" a köztudatba. Csak, hogy a "migráncs" kifejezést említsem. Aztán egyre többen nevén nevezik a tolvajokat is...

aL__Ex 2016.09.15. 12:57:54

@high up!:

No comment... Csupa értelmes érv...

tron.encom 2016.09.15. 13:00:00

@Tibi !:
Nem tisztáztál te semmit, a személyeskedésen és az orbánozáson kívül kívül egy értelmes gondolatod nincs.
Még az eddig felmutatottnál is tudsz kulturálatlanabb lenni ? :)

aL__Ex 2016.09.15. 13:02:41

@$pi$:

Ha lesz időm, majd elolvasom a cikkeket.

tron.encom 2016.09.15. 13:03:12

@Attilajukkaja:
"Ez az eletfilozofia nem az egyen erdekeit helyezi eloterbe (mint nalunk), hanem a tarsadalom kozos erdeket,"

Azért nézd meg az egy főre eső GDP -t , meg az átlagjövedelmeket is. Nagyon is számít nekik a saját zsebük.
De a lényeg az hogy leszarják a liberális mantrát, tudják hogy a helyi erőket kell támogatni mindig a globális helyett, mert ez a jólétük kulcsa.

aL__Ex 2016.09.15. 13:09:14

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"Én dolgozó, tanult, egész jól fizetett munkásember vagyok, a szegények nem érdekelnek."
Én meg két diplomás mérnök vagyok, és Nyugat-Európában dolgozom. Képzeld! Errefelé már olyan is létezik, hogy "skilled unemployment", vagyis létezik olyan, hogy képzett emberek is munkanélküliek. A szegénység már kezdi közöttük is felütni a fejét.

Szóval rosszul teszed, hogy nem érdekel a szegénység. A gépesítés, az automatizáció és a robotizáció feleslegessé teszi a képzett emberek alkalmazását is. Előbb-utóbb sor kerül mindenkire, mert a megoldandó feladat az, hogyan lehet a munkabért csökkenteni.

Te egy olyan munkásarisztokrata vagy, aki elhiszi, hogy pótolhatatlan. Jobb, ha tőlem tudod, hogy nincs pótolhatatlan ember.

tron.encom 2016.09.15. 13:09:42

@aL__Ex:
Kommunizmus volt, és megbukott. Nem lehet mindent közös tulajdonba venni mert eltűnik a rendszerből a motiváció. Az ember már csak ilyen.

"a demokratikus szocializmus lesz az alternatívája. "
Fából vaskarika. Nem lesz ilyen szerintem soha.

" A globális hatalom ugyanis nagy úr... Azt kényszerítenek rád, amit csak akarnak. Nem kell hozzá más, csak ürügy a beavatkozásra. Az meg lesz, ne félj!"
Nem zárom ki ezt a lehetőséget. Különösen nem ha clintonné nyer. A hadászati lobbi nagyon szeretne már egy komoly háborút az oroszokkal. Obamát is próbálták belerángatni.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 13:12:32

@aL__Ex: jogász vagyok, de hagyjuk. engem nem fognak robotosítani.

Akit robotokkal lehet helyettesíteni az annyit is ér, és pont ugyanúgy szarom le mint a szegényeket.

aL__Ex 2016.09.15. 13:13:32

@Attilajukkaja:

"Az Egyutt pl. a civilek megfelemlitese ellen kampanyol, az LMP pedig szorosan egyuttmukodik az Atlatszoval, a DK beremeleseket kovetel stb. "
És te ezeket el is hiszed? Készpénznek veszed?
Én meg azt mondom, hogy mindez csak látszat baloldaliság. Az emberjogi liberalizmus csak a kamuflázs a neoliberálisok számára.

high up! 2016.09.15. 13:15:15

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

hülye batyu, látszik hogy az egészségügy csak azért van hogy befizesd a dézsmát, de a gyógitást már nem kapod meg.

Ne búsulj, vigasztald magad azzal, hogy te nömzöti elmebeteg vagy, ammá még is csak szebben hangzik a mai világban!

FOLYTASSUK!

aL__Ex 2016.09.15. 13:17:30

@tron.encom:

"De Szingapúr jó példa arra hogy egy illiberális kapitalista állam is teremthet jólétet a polgárainak, jó példa arra is hogy egy kis ország hogyan fordíthatja előnyére lokálpatrióta politikával a globális kapitalizmust."
És ezt te elhiszed?
Én azt látom, hogy az európai bérek a kínai bérekhez konvergálnak. Vajon milyen "szebb" jövőt jósolsz te ebből magunknak? Én semmilyent. A szingapúri béreket sem tartom vonzó kilátásnak.

tron.encom 2016.09.15. 13:19:05

"Igazából két út van előttünk. Az egyik a teljes önfeladás a globális kapitalizmusban való feloldódás..."
"És melyik a másik út? Arról nem beszéltél."

A másikat én lokális kapitalizmusnak nevezem, hosszabban lokális érdekeket előtérbe helyező kapitalizmusnak.
Tulajdonképpen a harc már e között a két szárny között folyik, globalisták és azok ellenzékei.
Ha a globális világrend győz, eltűnnek például a nemzetállamok, a hatalom formális lesz mert valójában a multik döntik el hogy hol ki kormányozhat, nem az emberek. A multikat nem lehet leváltani. Aki ezt akarja az a világ eddigi legnagyobb diktatórikus rendjének és véleményterrorjának a felállítását támogatja.
Paradox módon itthon ők ordibálnak a leghangosabban orbánékra hogy diktatúrát építenek. :)

A lokális kapitalista mentalitásról talán ez a legjobb tanmese, lehet hogy volt már itt is :

"Svájcba emigrált magyar tanárnő fia szájából hallottam, hogy amikor a mamát befogadta a helyi iskola, azzal tüntette ki az igazgató, hogy ő intézhette az iskola számára szükséges eszközök beszerzését.
Persze bizonyítani akart, és összeállította a listát, amit izgatottan vitt a bemutatásra. Az igazgató vetett rá egy pillantást, majd elmondta, az úgy rossz, ahogy van, lehet újraírni. Az értetlen arcot látva, jóindulatúan elmagyarázta: “először meg kell nézni, hogy a városban gyártják-e ezt a cikket? Ha igen, meg kell venni, mert az a legolcsóbb, hiszen a város lakóinak munkát biztosítunk és a későbbi minőségi problémák kizártak. Ha nem, meg kell nézni, hogy a tartományban készítenek-e ilyesmit, mert ez a második legolcsóbb, minőség vitára itt sem kell számítani. Amennyiben a tartományban sem készül, akkor megnézzük, hogy Svájc területén előállítják-e a terméket. Ha igen, jöhet.
Végül felmerül a kérdés: mi a teendő akkor, ha nem gyártják Svájcban? Ekkor hátra kell dőlni és behunyt szemmel, (esetleg egy rövid szunyókálás után) pihent állapotban azon lehet elgondolkodni, hogy egyáltalán kell-e nekünk ez a szar?”"

2016.09.15. 13:22:04

@Kővárépítő Orbán a király a házban:
Emelkedő átlagkereset? Átlag, ahogy mondod! Vagyis amíg a melós réteg lefelé csúszik, addig van aki megtöbbszörözte vagyonát. Átlagban marha jók vagyunk, csak pont a lakosság nagy része él rosszabbul, kevesebb jövedelemből. Ahogy infláció sincs persze. Az ultrahangos medvecsapda olcsóbb lett, a kenyér meg 3x annyi. Átlagosan 0,00 az infláció :).

Pattantyúk 2016.09.15. 13:22:53

@tron.encom:

Nem törte fel.

A Tibi és Pamut nevű hivatásos migránsseggnyalók nickhamisításra adták a fejüket.

Ennyit tudnak meg a nevüket, meg amit Soros Gyurci a szájukba rág még jó pénzért.

aL__Ex 2016.09.15. 13:26:16

@Tibi !:

"... Magyarországon a 26 év alatt lejáratódott pártocskák nem fognak jelentős, a magyar állampolgárok szempontjából pozitív változást véghezvinni."
Ezt elfogadom. De én ide sorolom a Fideszt is. Az más kérdés, hogy a népet a Fidesz a hülyeségével fanatizálni tudta.

Előbb-utóbb azonban ezek a fanatikusok is kimúlnak. A Fidesz hatalma csak légváron alapul, egyik napról a másikra fog szétpukkadni. Ha például Orbán Viktor feldobja a tappancsait, a következő napon össze is omlik az egész kártyavár.

Sokkal nagyobb bajnak tartom viszont, hogy az ellenzék egyetlen potenciális miniszterelnököt nem tud a soraiból megnevezni. Azaz nem hogy megdönteni nem képes a Fidesz hatalmát, de még arra az esetre sem tud megnevezni senkit, ha a Fidesz-rendszer magától dől össze. Ennyire hitvány lett az "ellenzék"!

Attilajukkaja 2016.09.15. 13:27:00

@aL__Ex:
"És te ezeket el is hiszed? Készpénznek veszed?"
Latom, nagyon tajekozatlan vagy az ellenzeki partok, szervezetek tevekenysegevel kapcsolatban. Vagyis csak a levegobe beszelsz. Koszonom, hogy eddig is itt lehettem! Ahogy manapsag mondani szoktak, tovabbi szep napot neked!

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.09.15. 13:31:52

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

Nem csak az átlagkereset nőtt a Fidesz alatt, de minden gazdasági adatban kategóriákkal jobbak az elkúróktól.
MSZP alatt infláció, banki alapkamat egekben, most nulla közeli mindkettő.
Rommá adósították az országot, GYurcsány alatt, most csökken az államadósság.
Devizában szarrá adósodtak az emberek az MSZP-SDZSZ kormány alatt, a Fidesz kivezette a deviza adósságot, hogy minden környező ország irígykedve nézte.
De bármit említhetünk, az MSZP a legszarabb volt EU szerte, a Fidesz meg középmezőnyben van:

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp
GDP arányos hiány:
----------------------
2002:
Eu-s átlag: 60%, Magyarország: 54%

2010:
Eu-s átlag: 78%, Magyarország: 82%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alat az EU-s átlaghoz képest is romlott, 28% adósság növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 87%, Magyarország: 77%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 5% csökkenés.

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+unemployment
Munkanélküliségi ráta:
-------------------------
2002:
Eu-s átlag: 8,9%, Magyarország: 5,5%

2010:
Eu-s átlag: 9,6%, Magyarország: 11,2%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alatt az EU átlaghoz képest is jelentős romlás, 5,7%-os növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 9,8%, Magyarország: 7,5%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 3,7% csökkenés.

aL__Ex 2016.09.15. 13:32:00

@Tibi !:

Oké, rendben. Án is gyakran beleesek ebbe a hibába, de utólag mindig belátom, hogy nem lett volna szabad. Nagyobb a győzelem, ha az ember megőrzi a jó modort.

high up! 2016.09.15. 13:33:27

@aL__Ex: " Csupa értelmes érv..."

Mi?? Te 90%-nyi Átlaghülyemagyarországában akarsz érvelni??? Kivel, miről, minek???

Ez egy betanított majom társadalom, a nép évekig, évtizedekig csak azt a pár szót böfögi fel amit a vezére mond, oszt ennyiből áll a világ, többet nem kell tudni róla. Majd ha valakji okokdik hogy hát ez semmi, akkor majd magyarázza neki az Átlaghülyemagyar hogy miért ennyi a világ oszt nem több. Mondjuk te se panaszkodhatsz arra, hogy 2-3 szónál bonyolultabb lenne a teljes világnézeted (liberálfasizta, Soros, mégiscsak a fidesz a legkisebb rossz - kihagytam valamit?)

Ez a nép komplett elmebeteg, ezek agyilag megragadtak a 4-5 éves gyerek szellemi színvonalán. Nem is csoda, hogy ezeket immáron 26 éve úgy veszik hülyére a politikusai ahogy csak akarják. A szemük előtt lophatják el a jelenüket meg a jövőjüket, ez a szellemi fogyatékos nép még újra is választja a börtönbe való gengsztereit. Mert betanulta a majomja, hogy "Há ez a lekkisebb rossz, há eszt monták az M1-en is, há akkó ki másra kőne szavaznunk? Ráadásul ezek megvédenek minket 100 millió migráncstól, eszt is elmonta nekünk az M1."

Ez a nép ekkora ürességgel a fejében tényleg azt érdemli amit kap: semmi jelen, semmi jövő, csak a félázsiai út, a rendszeres seggre ülésekkel a történelemben.
Ez utóbbiban a magyar nép amúgy behozhatatlan világrekorder. S amint látjuk, ezek nem is akarják ezt feladni, ezeknek életelemük a teljes életre szóló szívás. Há akkor

FOLYTASSUK!

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.09.15. 13:34:22

@Attilajukkaja:

A DK béremelés követelése az különösen aranyos azután, hogy GYurcsány a D-209 jelű Medgyessy osztogatása után puccsolta meg a KGB ellen küzdő hőst.

Meghát a bérek emelkednek, úgy ahogy az MSZP alatt soha nem:
Lásd @Kővárépítő Orbán a király a házban, linkjeit.

aL__Ex 2016.09.15. 13:36:05

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

Ha ide kommentelni szeretnél, akkor javaslom, hogy válassz valami normális nicket. Most még elnéztem...

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.09.15. 13:36:14

@high up!:

"Ez a nép komplett elmebeteg, ezek agyilag megragadtak a 4-5 éves gyerek szellemi színvonalán. "

Ritka az ilyen őszinte ballib, még a hazaárulók között is, akik így kinyílvánítják azt, hogy mit gonolnak a népről akinek a nyelvét véletlennek köszönhetően beszélik.

high up! 2016.09.15. 13:42:16

@Ballib cenzúrázók réme 18:

Na megjöttél délutáni müszakos idóta, a már 254-szer bemásolt siker linkjeiddel? Bruahaha, gyúrtcsányak 10-szer ennyi siker jelentései voltak mégis orral csapódott a sárga földbe. Mondjuk a te gazdid is tudja, hogy egyszer ez vár rá, ráadásul börtönévekkel.

Az a sikerjelentés megvan, hogy:

Az egy főre eső GDP tekintetében az EU 27-ek között:
2010-ben még 8 ország volt Magyarország mögött
2014-ben meg már csak 4

Orbaneszku eftársad tehát az EU utolsó helyeire épitette le a Bóvlisztánt. Az egész EU elhúzott mellettetek, a V4 -ből ki lettetek vágva a B4-be (Balkáni 4-ek: Bóvlisztán, Román putri, Bulgár putri, Görög putri)

FOLYTASSUK!

tron.encom 2016.09.15. 13:42:45

@Ballib cenzúrázók réme 18:
Amikor rájuk szavaz, a libsik szerint ez a világ legbölcsebb népe, amikor nem, akkor meg elmebeteg.
Nem érdemli meg őket ez a buta nép, ezeket a nagyszerű, föld fölöttt járó géniuszokat. :)

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 13:46:42

@abcd1234: Jó jó, de ha a lakosság nagyobb része csúszik le ahogy mondod és az ÁTLAG AZ AZÉRT MAGAS MERT OLIGARCHIA, akkor hogyhogy Orbán már harmadszor miniszterelnök?

És hogyhogy negyedszer is az lesz?

high up! 2016.09.15. 13:49:49

@Ballib cenzúrázók réme 18: " akik így kinyílvánítják azt, hogy mit gonolnak a népről akinek a nyelvét véletlennek köszönhetően beszélik."

neked a nép az anyád meg apád, te szerencsétlen troll?? Talán valami fidióta gang bangben fogantál? Vagy a birkamenetben?
Vagy otthonról hozod ezt a csodálatos komcsi nyelvezetet, ahol már apádba meg anyádba beleverték, hogy minden jót Rákosinak meg Kádárnak köszönhetnek. Meg persze a dicső Szovjetuniónak.

Hogy tudtad elviselni Kádár bukását, gondolom hónapokig zoikogtál. Ma már persze újra felvigyorogsz, mert Orbaneszku mindenben felülmúlja Kádárt, újra van értelme a troll életednek!

FOLYTASSUK!

aL__Ex 2016.09.15. 13:56:15

@ipartelep:

"Ez egy lényegi tévedés. Egyszerűen nem érted, hogy a minőségi különbség abban van, hogy a fidesz-maffia rendszerspecifikussá tette a lopást."
Igen, ezt szokták mondani. A valóság viszont az, hogy az életszínvonal romlott a ballibek regnálása alatt is. Azaz innen nézve a balliberális erkölcsi fölény sehol nem létezik. A társadalom ezt ilyen szemüveggel ítéli meg. Igen, a Fidesz rendszerspecifikussá tette a lopást. A kapitalizmusnak viszont rendszerspecifikus tulajdonsága, hogy kizsákmányoló társadalom, azaz ha akarod, ha nem, meglopja a munkavállalót. Ehhez képest persze lehet rágódni a kérdésen, hogy a kizsákmányolt dolgozó melyik rablást érzi nagyobbnak, a nemzeti maffiát, vagy a globális kapitalista maffiát, de a 2010-es és 2014-es választások szerintem megadták erre a választ. Ettől függetlenül te persze megpróbálhatsz Debreczeni József terminológiájával érvelni. Én maradok a magam kritikai marxista szemléleténél.

Annyit elismerek, hogy a globális kapitalizmus ránézésre political correctebb módon rabol többet.

"Na most erre azt mondani, hogy a balliberális ellenzék is ugyanezt csinálta, az minősíthetetlen butaság, és vakság."
Nálam ezzel az érveléssel nem mész semmire. Ami ráadásul nem is érvelés, hanem minősítés, azaz érvelési hiba. Ami a következő mondatokban is folytatódik:

"Te egyszerűen nem tudod mit beszélsz, nem vagy képben. Azt javaslom, hogy mielőtt ilyen badarságokat irkálsz, olvasgass."
Én meg javaslom, hogy olvasgassál Marxot, és képezd magadat a kizsákmányolás témaköréből! Akkor talán meg fogod érteni, hogy a népnek (nem) teljesen mindegy, ki zsákmányolja ki. A nemzeti kapitalizmusnak ráadásul van egy olyan fórja, hogy a nemzeti érzés - egyenlőre még - pozitív tartalommal bír a kozmopolita kiüresedéssel szemben.

Jeleztem már, hogy én nem vagyok vevő az ilyen üres moralizálásra.

high up! 2016.09.15. 13:57:01

@tron.encom:

na látod, meg se kell mozdulnom, mert te egyből szállítod nekem ingyér a bizonyítékot.
Van több szókészleted annál, hogy "libsi"? Vagy asztat majd a jövőre fogják betanítani, oszt addig ennyivel is el lehet éldegélni, eszt monta az M1 is.

FOLYTASSUK!

aL__Ex 2016.09.15. 13:59:14

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

Csak azért nem moderálom (nyolcadszorra), mert változott a bevezető szöveg.

morph on deer 2016.09.15. 14:19:39

@tron.encom:
"Ezt a kapitalista országokban helyi nagytőkések helyzetbe hozásával teszik."

Bullshit, szivi!
Az igazi kapitalista országokban abból lesz nagytőkés, aki ért hozzá, nem abból, akit épp nagyvonalúan megjutalmaz a Capo di tutti capi - a közvagyonból!

Arról nem is beszélve, hogy ott a kapitalizmus már generációk óta működik, nem a trágyadomb mellől tegnap előkerült műveletlen és képzetlen vazallusok, és hirtelen megtáltosodott gázszerelők művelik, tudod?

Ez a suttyó "kapitalizmus" ami itt dívik, normális helyeken már 100-150 éve befejeződött. Arrafelé ez nem rokon-barát-szerető rendszerben zajlik, és nem a "mindenható" dönti el, hogy ki marad talpon, hanem a rátermettség és a hozzáértés!
Nem véletlenül vannak olyan családok, akiknek már évszázadok óta jól megy! (Itt nem a kizsákmányolási módszerek helyesléséről van szó, ez csak tényközlés!)

Még annyit, hogy a "hanyatló" nyugati világban azért is élnek jobban, mert generációk óta ismerik a játékszabályokat, és (többségükben) ahhoz igazodva élnek.
Ez a gyakorlatban pl olyasmit is jelent, hogy általában nem azért nem lop valaki, mert megbüntetik, (vagy jön a fagyálló), hanem mert nem helyes! Ez azt is jelenti, hogy a csalás nem nemzeti sport, az adóelkerülés pedig szégyenletes dolog, mivel "meglopod" a közösséget..! A szolidaritás pedig természetes velejárója a mindennapi életnek, ott az ettől való eltérés számít "társadalom ellenesnek"! (A "nemzetellenes" badarságot én még normális helyen nem hallottam, ez is Hungarikum kell, hogy legyen)

Szóval 'way to go', azaz kell még legalább száz év, mire a gondolkodásmód utoléri azokét a "dekadens" kapitalista országokban sínylődő európaiakét, ha egyáltalán..!

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.09.15. 14:22:55

Globális nagytőke nélkül ez az ország egy középkori porfészek lenne Európa közepén. De a hozzád hasonló idióták ezt soha nem fogják belátni.

Hiszen már a XVIII.sz-tól kezdve a külföldi nagytőke és a magával hozott innováció hozta ki a szarból az országot és ha felzárkózni soha nem is tudott a nyugati államokhoz, de legalább úgy-ahogy lépést tudott velük tartani. Minden jelentősebb beruházás külföldi tőkéből épült. Mezőgazdaság gépesítése, gyáripar, vasút, bankrendszer, új munkahelyek...Sem régen, se manapság nincs ez másképp'.

Nemzeti tőkére és tőkésekre persze szükség van, meg van a helyük és szerepük. A 2. vh., majd Rákosiék ezt az osztályt teljesen kinyírták: elüldözték vagy megsemmisítették őket. Az 1990-es rendszerváltás után ez a réteg aztán kezdett kiépülni újra, de az ezt követő években is a "globális nagytőke" jelentette a fejlődés motorját.

2010 óta a nemzeti tőkésosztály építése címén erőltetett és mesterséges módon a hatalomhoz hű talpnyaló csinyovnyikok, káderek kaparintják meg a hazai szellemi és anyagi vagyon, és az érvényesülési lehetőségek tekintélyes részét, míg a magyar vállalkozói réteg úgy ahogy le van szarva: sőt, aki nem tartozik a nyájhoz, azt kíméletlenül félre is állítják, javait elrabolják.

A magyar tőkésosztály tudatos elfojtása zajlik éppen. A szellemi és anyagi javak átírása a csókosok zsebébe. Az nem fejlődés, hogy a javakat egyik kézből átkerülnek a másikéba. Garancsi, Mészáros és tsai.-k nem a tőkésosztály tagjai. Ők a hatalomtól kaptak meg ehhez minden eszközt. Az anyagi és tárgyi feltételeket. Mindent. Ennek örvendeni felettébb nagy sötétségre vall.

És ez roppant nagy károkat okoz. A tevékeny vállalkozói akarat tudatos ellehetetlenítésével (ha az a hatalmi érdekekkel ütközik), az innováció, a civil kurázsi megölésével egy egész ország társadalma és gazdasága roppan meg.

aL__Ex 2016.09.15. 14:34:03

@Attilajukkaja:

"A helyes megoldás a pártfinanszírozás reformja." (Én)
"Az megis mit oldana meg? A kormany nem a Fidesz, hanem az emberek penzebol..." (Te)

Nem úgy van az! Te konkrétan az óriásplakátokat kifogásoltad. Én meg Írországban élek, és itt nem látni egyetlen egy óriásplakátot sem. Minden pártnak teljesen hasonlóak a plakátjai. Egyiknek sincs rá több pénze, mint a másiknak. Ehhez nem kell más, mint törvényben előírni, hogy nem gazdálkodhat másból, mint tagdíjakból. Ezen felül pedig kizárólag csak normatív állami támogatásban részesülhet.

Tehát egy demokráciában elő lehet írni, hogy miből gazdálkodhat egy párt, meg az is, hogy mire költhet. Itt, Írországban például minden villanyoszlopra lehet plakátokat akasztani (cca 20-30 méterenként, az út mellett), de semmi több. Minden párt plakátjai csak abban különböznek egymástól, hogy más arc és más név szerepel rajtuk (ha országgyűlési képviselő választásokról van szó). Referendumok esetében pedig a reklámszöveg a különböző. De hangsúlyozom, óriásplakátok egyáltalán nincsenek.

"De még jobbat mondok, a népszuverenitás helyreállítása!" (Én)
"Az nem zavar, hogy a "nep" nem akar szuveren lenni?" (Te)
Az nem zavar. Csak bíyd rám, majd én meggyőzöm a népet! Akarni fogja...

Engem a "libsibolsizás", meg a "komenyicstázás" sem érdekel. Úgy kell politizálni, hogy büszkeség legyen (csak a példa kedvéért mondom, hogy) kommunistának lenni! Akkor majd leszoknak a karaktergyilkosságról is, hogy fölöslegesen ne csináljanak a másiknak reklámot.

aL__Ex 2016.09.15. 14:49:43

@Attilajukkaja:

Személyes véleményem, hogy az Orbán-rendszer akkor fog megbukni, amikor a nép ráébred a népszuverenitás helyreállításának szükségességére. Mert ameddig elhiszi, hogy a "nemzeti kormány" egyenlő a "magyar nép" érdekével, addig ez esélytelen. Valóban elegendő a "nemzeti érzés" hergelése a választási győzelemhez. A "demokratikus ellenzék" ugyanis kontraproduktív módon mindent megtesz a Fidesz győzelméért.

A "demokratikus ellenzék" lényegében azzal tudná a Fidesz bukását elősegíteni, ha önmaga is tevékenyen közreműködne a népszuverenitás helyreállítása melletti kampányolásban. Csakhogy az ellenzék lepaktált a Fidesszel, mert neki magának sem érdeke, hogy a népszuverenitás "ördögét" elszabadítsa. Annyira ugyanis nem demokrata a "demokratikus ellenzék".

aL__Ex 2016.09.15. 14:56:59

@Célkereszt:

"Mikor tolerálta a „balliberális” politikai elit az elmúlt negyedszázad során az elszegényedő helyzetű, és fokozatosan nyomorba sodródó társadalom politikai véleményét? " (Én)

"Miért kellene figyelembe venni?" (Te)

Hát csak azért, mert ők teszik ki a választópolgárok többségét. Ha nem akartok hatalomra kerülni, ennek a legegyszerűbb módja szarni a választópolgárok véleményére. Így nyírjátok ki magatokat és juttok a politikai süllyesztőbe. Nem a mennyországba jutás a szempont.

aL__Ex 2016.09.15. 14:59:17

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"Leszarlak."
Na, ezért az alpáriságért ki is tiltottalak. Ezt akartad?

aL__Ex 2016.09.15. 15:04:12

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"Mondom nem érdekelnek a szegények. Én nem vagyok szegény, mi közöm hozzájuk?
Nem vagyok kommunista."

Nem kell ahhoz kommunistának lenni, hogy érdekeljenek a szegények.
De azt elárulom, hogy magyarnak sem tartalak, ha téged nem érdekelnek a szegény helyzetű magyarok. Ez esetben ugyanis egyszerűen ócska ember vagy!

Ezen kívül buta is vagy, mert egy gazdag vállalkozó sem prosperálhat egy szegény országban. Sajnálom, hogy ezt kell megállapítanom.

aL__Ex 2016.09.15. 15:08:17

@Tibi !:

"Szerintem azoknak a bűnöknek ahol valaki a hatalmával visszaélve, a rábízott közvagyont hűtlenül kezelte, soha nem szabadna elévülniük."
Egyet is értenék veled, de a kisördög nem hagy nyugodni. Vajon rájuk lehet-e bizonyítani. Ugyanis nem lehet szó önkényes bíráskodásról. A liberális jogrend pedig tudjuk, hogy mindenre képes. És ezt az "illiberálisok" is nagyon jól eltanulták.

Célkereszt 2016.09.15. 15:10:18

@aL__Ex: A kormány aljas érzéseket szolgál ki. Én nem akarok hatalomra kerülni. Ha a nép még lejjebb akar sűlyedni, tegye. Csesszétek meg Magyarországot. Mit bánom én. Szarom le.

tron.encom 2016.09.15. 15:13:33

@morph on deer:
"Ezt a kapitalista országokban helyi nagytőkések helyzetbe hozásával teszik."

"Bullshit, szivi!
Az igazi kapitalista országokban abból lesz nagytőkés, aki ért hozzá, nem abból, akit épp nagyvonalúan megjutalmaz a Capo di tutti capi - a közvagyonból!"

Nagyon hiányosak az ismereteid "szivi" arról hogy a sikeres vállalkozások zöme milyen állami szubvenciókkal jött létre, illetve működik mai napig. Igazából ti úgy nyelitek a liberális mantrát a világgazdaságban lévő egyenlő küzdelemről mint kacsa a nokedlit. Nem is maradna ebben az országban írmagja sem a hazai tulajdonú iparnak és mezőgazdaságnak ha mégegyszer a baloldal hatalomra kerülne. Bár már így is sikerült a zömét elherdálnotok, Suchmannal kezdve.

Egy példát azért említek, van az az apró cég amit samsungnak hívnak, talán te is hallottál már róla (de utána kereshetsz az LG nek vagy akár a Nokia nak is hogy mennyit kaptak a közvagyonból a Capo di tutti capi tól). Persze ahhoz rövidlátóak vagytok vagy buták hogy belássátok hogy hosszútávon ez az ország közösségének érdeke, nem pedig eladni mindent a multiknak.

pixinfo.com/cikkek/tortenelem-samsung/

"A hatvanas években nagy összegű állami támogatást kap a Samsung, mivel az akkori politika célja, hogy a hazai nagyvállalkozásokat ösztönözze a külföldiekkel szemben. Ezt olyan szorgalmasan folytatták, hogy több ország, köztük Japán ipari termékeit ki is tiltották a koreai piacról. Az állam kiemelt figyelmet szentel a koreai elektronikai ipar felvirágoztatásának is. Ennek a törekvésnek az egyik élvezője a Samsung, melynek révén 1969-re megalakulhat a Samsung Electronics."

aL__Ex 2016.09.15. 15:23:11

@tron.encom:

"Kommunizmus volt, és megbukott."
Márpedig ismétlem, kommunizmus sehol nem volt, így nem is bukhatott meg.
Ha azt akarod mondani, hogy a kommunista rendszerek megbuktak, az igaz volna. De az is csak a rendszerek bukására igaz, a kommunista eszme bukáséra NEM! Mert elég, ha rákérdezek, hogy a legfejlettebb országokban annak idején ugyan hány száz év alatt győzött a polgári forradalom, abból rögtön értheted, hogy a szocialista forradalomnak is van még egy kis ideje győzedelmeskedni.

"Nem lehet mindent közös tulajdonba venni mert eltűnik a rendszerből a motiváció. Az ember már csak ilyen."
Nana! Az ősközösségi társadalom mennyi ideig is állt fenn? Nem volt benne motiváció? Lassúbb volt ugyan a fejlődés, mert a tudását tekintve nem volt annyira fejlett még az ember. De néhány tízezer, vagy százezer év alatt csak létrehozta azt a termelési színvonalat, hogy abból már magántulajdonként volt mit kisajátítani, vagy nem? Szóval ez butaság, amit írsz.

Másrészt pedig a termelőeszközöket úgy is közös tulajdonba lehet ám venni, hogy a dolgozó személyre szóló részvényt kap. De ettől ez még magántulajdon, azaz megmarad a motiváció. Te nem tudtad, hogy a szövetkezeti tulajdon és a részvénytársaság lényegét tekintve egy és ugyanaz?

"a demokratikus szocializmus lesz az alternatívája. " (Én)
"Nem lesz ilyen szerintem soha." (Te)
Akkor kvittek vagyunk, mert szerintem meg lesz. Lehet, hogy nem holnap, de előbb-utóbb.

aL__Ex 2016.09.15. 15:34:04

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"jogász vagyok, de hagyjuk. engem nem fognak robotosítani."
Nana! Elég, ha a fizetőképes kereslet szűnik meg a tevékenységed iránt a "robotosítás" következtében és elfogynak a tyúkperek, meg a válóperek, hogy "robotosítva" érezd te is magad.

De nagyon jólmenő jogász lehetsz, ha dologidőben itt lopod a napot. Mert ezek szerint "munkanélküli jogász" vagy. Csak nem elért már a "robotosítás"?

"Akit robotokkal lehet helyettesíteni az annyit is ér..."
Látszik, hogy nem értesz az egészből egy kukkot sem, mert nincs olyan, akit ne lehetne nélkülözni, ha valamit olcsóbbítani kell. Az csak ráadás, hogy emellett még nagyképű hólyag is vagy. Azt jeleztem már, hogy ócska embernek tartalak.

morph on deer 2016.09.15. 15:42:14

@tron.encom:
Ugye te sem olvasol, csak írsz?

Mert ugye ott volt az a fránya félmondat, amelyik egyértelművé tette, hogy a "hanyatló" nyugati világban sikeresen működő kapitalistákról van szó, mire te válaszolsz egy távolkeleti multinacionális céggel, és hivatkozol további multicégekre!

Igaz, hogy túlzás ilyen követelményeket támasztani, de legalább az orbáni jelzőket tanuld meg szépen, hogy tudd, miről is van szó!
Megértem, nem könnyű, mert gyakran változik, ráadásul ennek a kedves gömbölyded személynek jórészt fogalma sincs róla, hogy mi az általa használt szavak jelentése, de ez nem is számít, őt sem érdekli, ő kitalálja a saját meghatározásait, neked meg meg kell tanulnod!
Ezen a héten a "nihilista" a soros (nem az!), remélem képben vagy...

Szóval: orbániul Korea NEM része a "hanyatló" nyugatnak, sőt!
Vagy még nem hallottál még a "keleti nyitás"-ról, esetleg te sem sakkozol, csakúgy, mint népünk nagy vezére?

A lényeg, hogy még az általad említett cégeket sem az Orbán "szponzorálta", sem Luciano - hogy csak a legnagyobbajait említsem a műfajnak, hanem alkalmasint a saját kormányuk, és alkalmasint nem sunyiban, egyszemélyes döntés alapján...

Szóval nem nyert, még egyszer próbálkozhatsz a "szerecsenmosdatással", hátha jobban sikerül!

aL__Ex 2016.09.15. 15:55:15

@tron.encom:

Azt én értem, hogy mi a különbség a globális kapitalizmus és a lokális (nemzeti) kapitalizmus között. Na de, ha a kapitalista fejlődés fenntarthatatlan, akkor mégis, mire mész akár az egyikkel, akár a másikkal?

Van egy nagyon egyszerű dolog, amit láthatóan nem értesz. Ha Görögország, amelyben a Szirízának teljes felhatalmazása volt a nép részéről az EU-val és a Trojkával tárgyalni, mégsem volt képes eredményt elérni, akkor te ezt mivel magyarázod? Mert én azzal, hogy a nemzeti kapitalizmus internacionalista összefogás nélkül nem képes eredményt elérni a globális kapitalizmussal szemben. És itt az internacionalista összefogás alatt én kifejezetten a nemzetközi munkásmozgalom internacionalista összefogására gondolok. Ahhoz, hogy Görögország sikerre vigye a saját ügyét, nélkülözhetetlenül szüksége lett volna többek között a magyar, a német és a francia dolgozó tömegek támogatására.

A globális kapitalizmus ellen nem lehet győzni a munkásság internacionalista összefogása nélkül! Az ellenállásnak hasonló szintűnek kell lennie, mint a reakciónak! Enélkül halott a dolog. Ez a te világképedből kimaradt...

A példa, amit Svájcról felhoztál, nagyon szellemes!

aL__Ex 2016.09.15. 16:00:18

@Attilajukkaja:

"Latom, nagyon tajekozatlan vagy az ellenzeki partok, szervezetek tevekenysegevel kapcsolatban."
Annyira tájékozott vagyok, amennyire megérdemlik. Azt látom, hogy azok között a pártok között, amelyek baloldaliként deklarálják magukat, egyetlen egy baloldali sincs. Ha ettől a kijelentéstől megsértődsz, akkor isten áldjon!

Attilajukkaja 2016.09.15. 16:01:31

@aL__Ex:
" az Orbán-rendszer akkor fog megbukni, amikor a nép ráébred a népszuverenitás helyreállításának szükségességére."
Akkor kivanok neked mely teli almot! Orban mindent megtesz az ellen, hogy ez megtortenhessen. Es hogy oszintek legyunk, a nepet sem erdekli ez a az egesz hobelevanc.

"Írországban élek, és itt nem látni egyetlen egy óriásplakátot sem. Minden pártnak teljesen hasonlóak a plakátjai. Egyiknek sincs rá több pénze, mint a másiknak. Ehhez nem kell más, mint törvényben előírni, hogy nem gazdálkodhat másból, mint tagdíjakból."
Ennel viccesebbet mar regen olvastam! :o)))
Te azt hiszed, hogy Magyarorszag egy jogallam? Ennyire naiv te sem lehetsz! Latom, halvany foggggalmad sincs az itthoni viszonyokrol.
Aranyos vagy,....de inkabb irj egy jo kis ir pasztor pite receptet, es ne eroltesd a politikat!!!!

tron.encom 2016.09.15. 16:10:35

@morph on deer:
"Mert ugye ott volt az a fránya félmondat, amelyik egyértelművé tette, hogy a "hanyatló" nyugati világban sikeresen működő kapitalistákról van szó, mire te válaszolsz egy távolkeleti multinacionális céggel, és hivatkozol további multicégekre!"

Hogy mi van ?

"Ezt a kapitalista országokban helyi nagytőkések helyzetbe hozásával teszik."
"Bullshit, szivi!
Az igazi kapitalista országokban abból lesz nagytőkés, aki ért hozzá, nem abból, akit épp nagyvonalúan megjutalmaz a Capo di tutti capi - a közvagyonból!"

Hol van itt nyugat ? Kapitalista országokról beszéltem és te erre reagáltál. És most azzal jössz hogy később odavetetted hogy te tulajdonképpen csak a napnyugati kapitalista országokról beszélsz, mert ott aztán nincs és nem is volt állami szubvenció soha. Nokia megvan ? Finnország az már nyugat ?
A lényeg az hogy akik kimaradtak annó a gyarmatosításból és annak tőkefelhalmozásából, csak akkor tudnak felzárkózni ha segítik a helyi cégeket, és ez független attól hogy a földgolyón hol vannak. Mi a f@szt nem lehet ezen érteni ?
Istenem, tényleg nem tudom néha eldönteni hogy ennyire buták vagytok vagy csak eljátsszátok. És akkor jönnek a szokásos hülye lózungok az orbáni iránymutatásról. Szánalmas komolyan.

Attilajukkaja 2016.09.15. 16:27:29

@aL__Ex:
"azok között a pártok között, amelyek baloldaliként deklarálják magukat, egyetlen egy baloldali sincs"
Mutass nekem egy olyan kis partot, akik baloldaliaknak deklaraljak magukat. Na? (Az osregi Munkaspart nem er!)

Ha komolyan veszed magad, akkor jol tudod, hogy nalunk mar regen nincs bal- vagy jobboldali part. Itt mar EU-parti vagy EU-elleni, nacionalista- vagy internacionalista, zoldparti vagy Horthysta partok vannak. (Biztosan kihagytam meg egy csomo dolgot.)

aL__Ex 2016.09.15. 16:31:38

@high up!:

"Te 90%-nyi Átlaghülyemagyarországában akarsz érvelni???"
Igen, én ebben a Magyarországban akarok érvelni. Érvelés nélkül ugyanis nem megy. Ráadásul nem helyes dolog, hogy lenézed az átlagos magyar tudását.

Egyébként a liberális kultúrgőg óriási mértékben hozzájárult az átlagos magyar hülyeségi szintjének a, kialakulásához, ugyanis maga a gőg is hülyeség. Amihez a legtöbb esetben az alapok sincsenek meg...

"Ez egy betanított majom társadalom, a nép évekig, évtizedekig csak azt a pár szót böfögi fel amit a vezére mond, oszt ennyiből áll a világ, többet nem kell tudni róla."
És mondd! Mennyivel kevésbé betanított majom a liberális, aki elhiszi, hogy az amerikai álom az igazi? Mekkora az értelmi színvonala annak a majomnak, amelyik a saját liberalizmusáról elhiszi, hogy ez nem neoliberális seggnyalás? Amelyik nem fogja fel, hogy mit jelent "idegenszívű hazaárulónak" lenni? Pedig egyszerű dolog, csak a labanc mentalitással kell azonosítani. És mégsem szégyelli el magát egyik sem. Mondd csak, te nem érzed, hogy ez a liberális kultúrgőggel jellemezhető népség ugyanolyan agymosott "betanított majom", mint akiket oly nagy önelégültséggel lenéztek?

"Mondjuk te se panaszkodhatsz arra, hogy 2-3 szónál bonyolultabb lenne a teljes világnézeted..."
Te az én világnézetemről nem tudsz semmit. Tudnék neked olyan linkeket adni, amelyek olvasását 10 perc után föladnád, mert rájönnél, hogy 2-3 szónál többet nem értesz belőle, de nem terhellek ilyesmivel. Most is csak a nagyképűség beszél belőled. Nyugodtan ringasd magadat ilyen kényszerképzetekben, én ettől nem leszek semmivel sem kevesebb.

"A szemük előtt lophatják el a jelenüket meg a jövőjüket, ez a szellemi fogyatékos nép még újra is választja a börtönbe való gengsztereit."
Leírtam, hogy miért van ez. látom, hogy az agyadig nem jut el. Megismétlem... Azért van, mert Orbántól remélik, hogy a nagyképű hólyag liberálisoktól megszabadítja a társadalmat. Persze, ha nem akarod, akkor nem érted. Kényelmesebb a tudatodból kirekeszteni a dolgokat, mintsem befogadni a gondolatot, hogy a nép mennyire utál benneteket. Garantáltan nem fog jól esni nektek az ébredés, amikor majd az utcán hajkurásznak benneteket kötéllel a kezükben, mint `56-ban az ávósokat. Pedig könnyen lehet, hogy ez lesz a sorsotok. Majd ha úgy alakul, ez a figyelmeztetés jusson az eszetekbe! Én a kívülálló józanságával nézem a dolgokat.

Aztán, majd ha eltakarítottak benneteket az útból, akkor megnézheted, mire képesek azok az emberek, akiket te egyszerűen csak betanított majomnak neveztél.

De ne is zavartasd magad, nyugodtan éld ki az önigazoló nagyképűségedet. Körülbelül olyan ez most, mint amikor a "mélymagyar" szubkultúra azért "cigányozik", mert más módon nem tud magának kulturális fölényt kivívni.

Occam beretvája 2016.09.15. 16:41:00

@tron.encom: "Finnország az már nyugat ? "
Még még nyugat, de már komp jár át Leningrádba. :-))
Becsüllek mert megpróbálod akár példákon keresztül is megvilágítani az elméjét.
De mind ez illúzió.
Erre annyi az esélyed mint a felmentésre Szálasinak a főtárgyaláson.

morph on deer 2016.09.15. 16:45:45

@tron.encom:
Mindenekelőtt szeretném, ha felírnád valahova, hogy én egy darab vagyok, és a saját véleményemet mondom, szóval a többes használata indokolatlan.

Vissza a témához:
A "nemzeti nagytőke" kialakításával kapcsolatban hivatkoztál arra, hogy a kapitalista

aL__Ex 2016.09.15. 16:48:36

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"még mindig leszarlak, a bevezető szöveg mind a 18ban más volt."
Igen, de itt a bevezető szöveg egy sorral több volt, + volt záró mondat is.

Az ismétlődő trágárság miatt a kitiltásod egy nap. (Bár holnap már a kutya sem fogja ezt a blogot olvasni.)

morph on deer 2016.09.15. 16:55:34

@morph on deer:
Elnézést!
Szóval: "a nemzeti nagytőke helyzetbe hozásával támogatja"

Én utaltam a "hanyatló nyugatra" a válaszban, ez szerintem félreérthetetlen, ha figyelmesen olvas valaki.

A lényeg, az általad említett cégek egyike sem csak a közpénzte alapítva jött létre, és semmilyen szinten nem hasonlítható a tisztán a források megszerzése céljából alapított Mészáros meg a Tiborcz féle nulláról kitalált, helyből "nemzeti nagytőkéssé" váló pereputtyhoz, ugye?

aL__Ex 2016.09.15. 17:03:21

@morph on deer:

"Az igazi kapitalista országokban abból lesz nagytőkés, aki ért hozzá, nem abból, akit épp nagyvonalúan megjutalmaz a Capo di tutti capi - a közvagyonból!"
Ugyan már! Az Egyesült Államokban talán nincs protekcionizmus? Minél nagyobb globális kapitalista egy cég, annál nagyobb protekciója van. Nem tudtad? Naiv vagy.

"Ez a suttyó "kapitalizmus" ami itt dívik, normális helyeken már 100-150 éve befejeződött."
Ők szerencsések. Volt ideje a political correct neoliberalizmusnak kialakulnia.

"Arrafelé ez nem rokon-barát-szerető rendszerben zajlik, és nem a "mindenható" dönti el, hogy ki marad talpon, hanem a rátermettség és a hozzáértés!
Nem véletlenül vannak olyan családok, akiknek már évszázadok óta jól megy!"
Rátermettség és hozzáértés. Aha.
És miért van az, hogy a világ összes vagyonának a döntő zöme nagyjából 100 klán kezében összpontosul, azaz sógorok és komák között oszlik meg? Bár ők csak a strómanok, hogy ne lehessen tudni, személy szerint kik is a globális háttérhatalom. Igaz?

"... a csalás nem nemzeti sport, az adóelkerülés pedig szégyenletes dolog, mivel "meglopod" a közösséget..!"
Aha. Ki is találta fel az offshorozást? Nem Nyugaton volt ez? Te nagyon naiv vagy...

aL__Ex 2016.09.15. 17:13:01

@Célkereszt:

"A kormány aljas érzéseket szolgál ki."
Én inkább úgy mondanám, hogy aljas indulatokra épít. De máskülönben ugyanazt jelenti. Azzal az eltéréssel, hogy a te megfogalmazásodban minta a kormány megrendelést teljesítene. Az én megfogalmazásomban a hatalom szükségletéről van szó.

Máskülönben a ballibek regnálása alatt a kormány milyen aljas szükségleteket elégített ki? Értsd azzal, hogy a globális nagytőke (az USA) érdekeit képviselte? Erről nem beszélsz? És miért nem? Nem ezért hívják a ballibeket idegenszívű hazaárulónak?

aL__Ex 2016.09.15. 17:24:50

@Attilajukkaja:

"Te azt hiszed, hogy Magyarorszag egy jogallam? Ennyire naiv te sem lehetsz!"
Én nem állítottam, hogy Magyarország jogállam. Ne nézz hülyének!
És miért nem jogállam? Mert te nem akarod, hogy az legyen. Például azért, mert nem támogatod a népszuverenitás igényét. Vagy azért, mert lenézed a népet, és eszedbe nem jut, hogy a népnek értelmiségi vezetőkre van szüksége.

Csak egy apró ellentmondásra kérdeznék rá... Ha te nem akarod a népet valamiről meggyőzni, akkor hogyan is akarod te megdönteni az Orbán-rendszert?

Attilajukkaja 2016.09.15. 17:46:12

@aL__Ex:
"És miért nem jogállam? Mert te nem akarod, hogy az legyen."
VALOOOOOBAN? Szoval csak rajtam mulik?

"mert nem támogatod a népszuverenitás igényét"
Idaig tartott a turelmem. Nagyon el vagy szallva magadtol! Abban eled ki magad, hogy masokat sertegess. Nagyon zavarosak az elgondolasaid es butasagokat fecsegsz.
Bocsi, hogy eddig is zavartam a koreidet!!!!!!

aL__Ex 2016.09.15. 18:02:39

@Attilajukkaja:

"azok között a pártok között, amelyek baloldaliként deklarálják magukat, egyetlen egy baloldali sincs" (Én)
"Mutass nekem egy olyan kis partot, akik baloldaliaknak deklaraljak magukat." (Te)
Mutass nekem te egyetlen egyet, amelyik NEM baloldaliként deklarálja magát?
A MSZP micsoda? Állítólag szociáldemokrata.
A DK micsoda? Állítólag szociáldemokrata jellegű balközép párt.
Az Együtt PM micsoda?
Az LMP micsoda?

Persze ez mind kapitalizmus-igenlő, tehát a nézetem szerint konzervatív, jobboldali párt!

"... nalunk mar regen nincs bal- vagy jobboldali part. Itt mar EU-parti vagy EU-elleni, nacionalista- vagy internacionalista, zoldparti vagy Horthysta partok vannak."
Az eszed tokja! Én is EU-párti vagyok, csakhogy én egy baloldali Európa elkötelezett híve vagyok! Nehogy azt hidd már, hogy te vagy az EU-párti! EU-ellenes talán egyedül a Jobbik van.

A te olvasatodban a globális kapitalizmus kritikátlan híve az EU-párti! A te olvasatodban én globális kapitalizmus-ellenes vagyok, mert ellenzem a neoliberalizmust, amely szélsőjobboldali politikai nézet. De ennek alapján te engem nyilván EU-ellenesnek sorolsz be. Visszautasítom!

De azt is visszautasítom, hogy te magadat akarod internacionalistának nevezni, holott csak nemzettagadó vagy, aki a globális kapitalizmus híve. Az internacionalista az pedig kifejezetten a nemzetközi munkásmozgalom jelzője! Te politikai analfabéta vagy!

Ez az egész nem egyéb, mint a baloldaliság kisajátítására irányuló törekvés. Olyasvalami, mint a baloldaliság sajátos fogalma az Egyesült államokban, mely szerint baloldali a neoliberális Demokrata Párt, a jobboldali pedig a neokonzervatív Republikánus párt. A gyakorlatban azonban a neoliberális és a neokonzervatív jelentése ugyanaz, nincs köztük érdemi különbség. Mind a kettő szélsőjobboldali!

De ami a legdöbbenetesebb, hogy az amerikai felfogás szerint Bernie Sanders radikális baloldali. Sőt, Clinton asszony alelnök jelöltje is "radikális baloldali". De hogy lehet akkor egy neoliberális politikusnak radikális baloldali alelnökjelöltje? Hát úgy, hogy az USÁ-ban a jobboldal átlaga a közép, és ami attól balra van, az a "baloldal". Vagyis a jobboldal baloldala a baloldal. És aki a jobboldal bal szélén van, az a "radikális baloldal".

Nevetséges és egyben nonszensz az egész!
Ti is azért csináljátok mindezt, mert a baloldaliságnak pénzben és szavazatokban kifejezhető értéke van. Nagyjából ugyanúgy, ahogy a Népszabadság neve is patinás. Holott már tartalma szerint szart sem ér az egész...

A baloldaliság kisajátítása folyik már `89 óta, hogy az MSZP elbitorolta a "szocialista" nevet, holott kapitalizmus-igenlő párt. És ezzel köti magához a baloldali szavazók sokaságát, akik megszokták, hogy az MSZMP-re szavaznak.

Ugyanilyen sunyi törekvés, amikor azt állítod, "nalunk mar regen nincs bal- vagy jobboldali part. Itt mar EU-parti vagy EU-elleni, nacionalista- vagy internacionalista, zoldparti vagy Horthysta partok vannak." Nem igaz! Hazudsz!

Attilajukkaja 2016.09.15. 18:11:20

@aL__Ex:
Tovabbra is csak azt tudom, mondani, hogy en teged nem sertegettelek. Ezert nem hagyom, hogy ilyen alpari modon beszelj velem. Szegyeld magad!

morph on deer 2016.09.15. 18:28:10

@aL__Ex:
"Ugyan már! Az Egyesült Államokban talán nincs protekcionizmus? Minél nagyobb globális kapitalista egy cég, annál nagyobb protekciója van. Nem tudtad? Naiv vagy."

Ugye tudod, hogy nem ugyanarról van szó?
Ugyanis, ha egy cég nagy, sok embernek ad munkát, nagy bevételt generál az államnak, stb., és erre való tekintettel kap támogatást, protekciót, ha úgy tetszik, - és nem a sógorkát, a havert meg a focistát stafírozom ki, gyakorlatilag nulláról indulva!
Olyat nem tudsz mutatni a jelenlegi USA nagytőkései közül, aki hasonló módon "került helyzetbe", ugye?

Ezt nem naivitásnak hívják, ez nettó csúsztatás.

"Ők szerencsések. Volt ideje a political correct neoliberalizmusnak kialakulnia."

Ezt mondom!
Ez 100-150 éves lemaradás, aminek a 100-150 évvel ezelőtti erőszakos módszerekkel való "ledolgozására" tett kisérlet ma már kissé anakronisztikusnak tűnik Európából nézve, körülbelül olyannyira, mint pl a megújuló energiától és a digitális fejlesztésektől való irtózás, csak még primitívebb. Ez van.

"Rátermettség és hozzáértés. Aha.
És miért van az, hogy a világ összes vagyonának a döntő zöme nagyjából 100 klán kezében összpontosul, azaz sógorok és komák között oszlik meg? Bár ők csak a strómanok, hogy ne lehessen tudni, személy szerint kik is a globális háttérhatalom. Igaz?"

Nem, nem igaz!
És tudod miért?
Mert azok a rokonok általában a cég működésének folyamán kerültek a cégekbe, a család természetes növekedése és az emberi élet véges természete következtében.
Ez azért is szokott így történni, mert a cég eléri azt a szintet, hogy több és több megbízható személy kell a vezetéséhez, és ezt általában úgy oldják meg, hogy kinevelik családon belül azt, aki rátermett.
Hogy kb száz család?
"Természetes" kiválasztódás, avagy az erősebb eb közösül, továbbá a nagy hal megeszi a kishalat... Ez ennél nem bonyolultabb.

"Aha. Ki is találta fel az offshorozást? Nem Nyugaton volt ez? Te nagyon naiv vagy..."

Gondolom az, aki a nyelvet is ismerte...
Elkerülhette a figyelmedet, hogy én a társadalmi közegről beszéltem, vagy, ha úgy tetszik a kulturáról.
Mivel több évtizedet töltöttem Svédországban, ez tapasztalatom alapuló vélemény.
Ott már gyerekkorban ezt tanulják, a gazdálkodás és a pénzzel bánás mellett, és igen, ez a hétköznapi életben is lépten nyomon tapasztalható. Ott még a mai napig úgy mü

aL__Ex 2016.09.15. 18:34:50

@Attilajukkaja:

"Idaig tartott a turelmem. Nagyon el vagy szallva magadtol!"
Sajnálom.
Szerintem te vagy elszállva magadtól.

"Abban eled ki magad, hogy masokat sertegess."
Sajnálom, ha megsértettelek. Nem állt szándékomban. Nekem egyáltalán nem szerez élvezetet mást megsérteni.
De mégis, hogyan kellene leírnom, ha úgy gondolom, a vitapartner zöldségeket beszél? Például ilyeneket:

"... nálunk mar regen nincs bal- vagy jobboldali part. Itt mar EU-parti vagy EU-elleni, nacionalista- vagy internacionalista, zoldparti vagy Horthysta partok vannak."
Mindebből annyi az igaz, hogy a Fidesz esetleg joggal nevezhető horthysta jellegű pártnak. De az a baj, hogy a "demokratikus ellenzék" erre nem baloldali választ ad, hanem antifasiszta választ! Mert ezzel teljesen elvágja magát a mai kor szellemétől, és visszamegy a 70+ évvel ezelőtti múltba.

Szóval, ha a Fidesz nacionalista, akkor te internacionalista vagy? Az internacionalizmus a proletár nemzetköziség neve. A globális kapitalizmus az inkább a multikulturalizmus szóval jellemezhető, hiszen a tőkének nemzetisége nincs, míg a legcsóróbb proletárnak is van. Nemzetek felettiségről és gyökértelenségről van ugyanis szó a globális nagytőke esetében. Ez meg abból következik, hogy a globális háttérhatalom a nemzetek felett átnyúlik.

"Nagyon zavarosak az elgondolasaid es butasagokat fecsegsz."
Hát, ez külön vitatéma lehetne, hogy kinek zavarosak az elgondolásai és ki fecseg butaságokat. Ha ébred benned egy kis önkritika, akkor majd gondold végig újra!

morph on deer 2016.09.15. 18:37:32

@morph on deer:
műkodik a B2B kapcsolat, hogy ha megrendelsz valamit, azt rendszerint előbb megkapod, mint a számlát, mert számíthatnak rá, hogy nem csaló a másik.
Igen, ott is előfordul ez-az, de az a kivétel.

Még annyit, jó néhány, a huszas évei elején járó kollégám volt, aki már a befektetési portfolióját ápolta, és a magánnyugdíj-alapjára rakott félre.
Ott ugyanis van jövőképe, mert ott működnek a társadalom alapjait képező intézmények - csak, hogy egy dolgot említsek - akárki is van kormányon.
Kultura, tudod?

Igen, annyire naiv vagyok, hogy még TUDOM is, hogy ez így van.

aL__Ex 2016.09.15. 18:45:17

@Attilajukkaja:

Valóban nem sértegettél, ezt elismerem! Ismét elnézést kérek, ha valamivel megsértettelek. De továbbra sem értem, hogy mi az, amire azt mondod, hogy "alpári módon" beszéltem veled. Mi az, amiért szégyellni kellene magam? Arról én nem tehetek, hogy nem tudod, mi a baloldaliság, mi az internacionalizmus, hogy mi az EU-pátiság/ellenesség. Arról sem tehetek, hogy a népszuverenitás kérdésben szkeptikus vagy. (Tovább hadd ne menjek vissza a vitánkban.)

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.09.15. 19:28:48

"A valóság viszont az, hogy az életszínvonal romlott a ballibek regnálása alatt is."

Már akinek. @aL__Ex: Elárulom. Neked. Adtál rá alapot!

"De ugyanígy egyetértek a másik féllel is, amely azt mondja, hogy a Fidesz-maffia jelenti a kisebbik rosszat, mert a globális kapitalizmus a nagyobb veszély Magyarország számára!

És akkor most olvasd újra, erre mit írtam.

aL__Ex 2016.09.15. 19:34:07

@morph on deer:

"Ugye tudod, hogy nem ugyanarról van szó?"
A protekcionizmus, vagy a lobbizás az miért nem ugyanaz, mint a politikai-gazdasági korrupció?

"Ugyanis, ha egy cég nagy, sok embernek ad munkát, nagy bevételt generál az államnak, stb., és erre való tekintettel kap támogatást, protekciót..."
Hát hogyne. Aki sok protekciót kapott, az idővel nagy cég lett, és sok embernek ad munkát - még ha nem is tudjuk, honnan, miből és hogyan származott az első milliója. De ha már nagy cég, és sok embernek ad munkát. akkor nagy bevételt generál stb., akkor már "megérdemli", igaz?

És mi a helyzet az Apple elengedett sokmilliárd adóival Írországban? Gyakorlatilag nem is fizet adót! Azt lehet mondani, hogy sok embert foglalkoztat, és ők fizetnek adót. De akkor én meg azt mondom, hogy a munkavállalók jövedelemadója azért olyan "magas" (idézőjelben írom, mert még mindig alacsonyabb, mint sok más országban), mert ezzel kompenzálják az elengedett nyereségadót.

"Olyat nem tudsz mutatni a jelenlegi USA nagytőkései közül, aki hasonló módon "került helyzetbe", ugye?"
Hát nem Rockefeller mondta, hogy csak az első millióról ne kérdezzenek?
Az Apple az nem amerikai cég talán, akit fentebb említettem?
(Bevallom, nem készültem az USA nagytőkéseiből. De szerintem te is csak azért hivatkozol az USÁ-ra, mert arra számítottál, hogy nem vagyok felkészült a témában.)

"Ezt nem naivitásnak hívják, ez nettó csúsztatás."
Úgy érted, hogy nálad? Mert én nem csúsztatok.

"Ők szerencsések. Volt ideje a political correct neoliberalizmusnak kialakulnia." (Én)
"Ezt mondom!" (Te)
De ha te is ezt mondod, akkor ezzel elismered, hogy az összes multinacionális óriásvállalat hasonló módon szerezte az első millióit. Ma meg persze már "megérdemlik", hogy az adózás szempontjából kivételt tegyenek velük. (Ezen most mosolygok. Hol van itt a szektorsemlegesség? Hol az egyenlő teherviselés?)

"Ez 100-150 éves lemaradás, aminek a 100-150 évvel ezelőtti erőszakos módszerekkel való "ledolgozására" tett kisérlet ma már kissé anakronisztikusnak tűnik Európából nézve..."
az eredeti tőkefelhalmozás jelensége szerintem is anakronisztikus jelenség a 20. század végén, 21. század elején. De akkor mire volt jó, minek kellett a rendszerváltás? Hogy utána eredeti tőkefelhalmozás címén kelljen az egész magyar társadalommal kibaltázni, mind a hét bőrt lenyúzva minden munkavállalóról, plusz a végletekig lesarcolva az egészségügyet, az oktatási rendszert, az egész szociális hálót stb.?

"És miért van az, hogy a világ összes vagyonának a döntő zöme nagyjából 100 klán kezében összpontosul, azaz sógorok és komák között oszlik meg? Bár ők csak a strómanok, hogy ne lehessen tudni, személy szerint kik is a globális háttérhatalom. Igaz?" (Én)

"Nem, nem igaz! ... Mert azok a rokonok általában a cég működésének folyamán kerültek a cégekbe, a család természetes növekedése és az emberi élet véges természete következtében." (Te)

Bocsánat! Te ezt honnan tudod, hogy nem igaz? Hiszen az a 100 klán strómanokon keresztül birtokolja a világ vagyonának zömét. Ami azt jelenti, hogy a valós tulajdonosok rejtve maradnak. Például arról van szó, hogy bankok termelő iparvállalatokat nem tulajdonolhatnak. Ha például felszámolási eljárás keretében kerül tulajdonába, akkor is törvény kötelezi őket arra, hogy "x" időn belül idegenítsék el. Ennek a kérdésnek nem kisebb jelentősége van, mint az, hogy a hitelező bank ne önmagát hitelezze. De strómanokon keresztül ez a törvénytelenség is megoldható. Amire te persze biztosan azt mondod, hogy nagy cégekről van szó, akik sok embernek adnak munkát, és így sok állami bevételt generálnak, tehát "megérdemlik". Ugye, hogy ezt mondanád?

Szóval rávágtad valamire, amiről fogalmad sincs, hogy a család természetes növekedésének a következménye.

""Természetes" kiválasztódás, avagy az erősebb eb közösül, továbbá a nagy hal megeszi a kishalat... Ez ennél nem bonyolultabb."
Ezt arra az esetre is érted, amikor nagy bankoknak és nagy iparvállalatoknak azonos a tulajdonosi köre, azaz nyilvánvaló törvénysértésről van szó? Ez volna az erősebb kutya baxszik effektus?
Ugyan már! Ez már a blabla kategória. Azaz mellébeszélés.

"Aha. Ki is találta fel az offshorozást? Nem Nyugaton volt ez?"
"Gondolom az, aki a nyelvet is ismerte..."
Én nem a szóra gondoltam, hanem a pénzmosási technikára. Ahhoz nem nyelvismeret kell.
Ki engedte meg a pénzügyi szférának az ilyesféle pénzmozgásokat?
Tudod, hogy indult ez az egész? Eredetileg bőröndben csempészték ki minden országból ezeket a pénzeket. Aztán lehetővé tették fiktív cégek alapítását külföldön, akinek számára már szabályosan lehetett banki átutalásokat teljesíteni. Ha ehhez "nyelvismeret" szükséges, az legfeljebb "nyalási technikát" jelent. De sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen lefizették a politikusokat, hogy ezt lehetővé tegyék.

aL__Ex 2016.09.15. 19:39:02

@morph on deer: II. rész (egy kommentbe nem fért bele)

De hogy én is kérdezzek már olyat, amiről fogalmad sem lehet... Azaz nem tudhatod a választ rá. Vajon az Egyesült Államok politikusait nem fizették le, hogy a Kongresszus engedélyezze a FED létrehozását, és ezzel együtt a kereskedelmi banki pénzteremtést? Aminek köszönhetően maga az állam adósságcsapdába került?

Csak hogy jelezzem, én is tudok ám olyat kérdezni, amire nem tudhatod a választ. De nagyon valószínű, hogy a bankok zsebre tették a politikusokat. Mert mi másért követték volna el a saját népük ellen a politikusok ezt a bűncselekményt?

aL__Ex 2016.09.15. 19:48:03

@morph on deer:

"Még annyit, jó néhány, a huszas évei elején járó kollégám volt, aki már a befektetési portfolióját ápolta, és a magánnyugdíj-alapjára rakott félre. "
Ez nem csak azon múlik, hogy "ott működnek a társadalom alapjait képező intézmények". Hanem legfőképpen azon, hogy volt miből.

"Kultura, tudod?"
Hát ez meg hogy jön ide? Volt miből, nem? Miközben egy magyar családnak nem futja a gyereke taníttatására sem. nem hogy annak a portfólióját ápolgatni, és a magánnyugdíj alapjára rakosgatni. El vagy te szállva! Ez nem kulturális szint.

aL__Ex 2016.09.15. 19:51:11

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya:

"A valóság viszont az, hogy az életszínvonal romlott a ballibek regnálása alatt is." (Én)
"Már akinek. @aL__Ex: Elárulom. Neked. Adtál rá alapot!" (Te)
Mivel adtam alapot, és mire? Azt sem tudod, hogy ki vagyok, mi vagyok.

Nem olvasok vissza semmit. Ha akarod, ide idézed, akkor elolvasom, ha nem akarod, akkor nem.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.09.15. 19:59:52

De ha már visszanéztem, van itt más is.

"A „balliberális” ellenzék nem veszi észre, hogy az elszegényedő társadalom nem fogékony az ilyesféle moralizálgatásra."

Nem nagyon fejted ki, mire is gondolsz, mikor ezt a "moralizálgatás" szót leírod, de ha már ez egy, a "Nem félek utcára kimenni Orbán diktatúrája ellen" nevű Facebook csoport apropóján jön elő, akkor valószínűleg a jogállam, a demokrácia, az emberi-és polgári jogok, a szabad és titkos választások, stb. melletti kiállás és ezek számonkérése lenne az a bizonyos "moralizálgatás".
Ez mind pusztán ócska picsogás lenne? Valójában az előbb felsorolt dolgok minden jogállam sarokkövei, és ezek napirenden tartása - pláne egy olyan rezsim alatt, amely nap mint nap megsérti ezeket - az ellenzéknek nem csak joga, de kutya kötelessége is.

Ha nem lenne világos: jogállam nélkül nincs ároktemetés. Szabadság nélkül nincs oldalak közti kiegyezés, társadalmi megbékélés. Olyan rezsimmel nincs kiegyezés, amely tudatosan diktatúrát épít. Ellene harcolni kell, s nem a háborús lövészárkokon keseregni.

Abban igazad van - már ha tényleg úgy gondolod -, hogy egy valóban elszegényedő társadalom többsége magasról szarik ezekre a" magasröptű" dolgokra. De csak egy ideig. Amíg a bőrén nem kezdi érezni az önkényt, és a szabadság hiányát. Az a felismerés vezet el a forradalomhoz, vagy éhséglázadásokhoz, és legkésőbb akkor az a korábbi "moralizálgatás" a leghülyébb egyén számára is értelmet nyer.

aL__Ex 2016.09.15. 21:08:21

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya:

"A „balliberális” ellenzék nem veszi észre, hogy az elszegényedő társadalom nem fogékony az ilyesféle moralizálgatásra."

Elnézést kérek, valóban a cikknek ezt a mondatát nem fejtettem ki elég világosan. Jogos az észrevétel. Ez a mondat úgy kerülte bele a cikkbe, hogy azzal a "migránssimogatók" emberi jogi "nyavalygásaira" céloztam. (Az értelmiségi nyavalygás utalás TGM egy korábbi cikkére. Ő biztosan meg tudná mondani, hogy miről van szó. De elnézést, hogy ezt itt ben fejtettem ki! Jobb lett volna, ha ki is hagyom a cikkből.)

"...A „demokratikus ellenzéket” pedig a tehetetlenség érzése hajszolja a kétségbeesésbe. Pedig a „demokratikus ellenzéki elit” lassan már azt kockáztatja, hogy a választópolgár a „balliberális” moralizálgatók értelmi képességeit is kétségbe vonja. Erről elég, ha megnézzük Tamás Gáspár Miklós szereplését az Egyenes Beszéd adásában, hogyan válik köznevetség tárgyává."

És ez után következett a TGM-video... Elég megnézni ezt a filmet ahhoz, hogy értsük, itt most egy TGM-féle nyavalygásról van szó, ami nem politizálás, hanem üres moralizálás. Vagyis valójában és TGM-nek címeztem egy fricskát, ami az olvasó számára nem nyilvánvaló. Ezt meg lehetett volna spórolni. Valójában ennek semmi köze a "Nem félek utcára kimenni Orbán diktatúrája ellen" nevű Facebook csoporthoz.

Nincsen szó sem a jogállamról, sem a demokráciáról, sem az emberi és polgári jogokról, sem az általános és titkos választásokról, kizárólag csak ahhoz az értelmiségi nyavalygáshoz van köze, amit a magyar értelmiség (és személyesen TGM) a menekültekkel kapcsolatban produkál. Ebbe a vitába itt nem mennék jobban bele, mert erről a kérdésről már régebb óta polemizálok a "nagy filozófussal".

Javaslom, hogy nézd meg a videót, és döntsd el, hogy az racionális politikai javaslat-e, vagy puszta moralizálás.

"Ez mind pusztán ócska picsogás lenne?"
Hangsúlyozom, hogy egyik felhozott kérdést sem tartom puszta picsogásnak. Különösen az emberi és polgári jogokat nem tartom annal. De ilyenformán a minden dolgozni vágyó embert megillető munkához való jogot sem tartom annak. Viszont amit TGM művel, azt "ócska picsogásnak" tartom! Ugyanis az a humanizmus, amire TGM hivatkozik a menekültek befogadásával kapcsolatban, az álságos és képmutató. Több, mint egy éve írok cikkeket erről. Tessék garantálni a munkához való jogot, és máris támogatható a menekültek befogadása!

Viszont a munkához való jog garantálása nélkül a menekültek integrálása eleve lehetetlenül! Azaz nem is volna szabad semmiféle párbeszédet kezdeni a menekültek letelepítéséről, mert a borítékolható a menekültek sokaságának (akár többségének, akár teljes létszámának) radikalizálódása! Kemény szavak, de ez igaz! Az a széplélek, aki ennek ellentmond, az szerintem vak reményeket kerget! Sajnálom, nekem ez a megítélésem!

És ami ráadás, hogy a kérdés ignorálása szétveri a társadalmi szolidaritás lehetséges kereteit. Én, mint munkavállaló, akkor lehetek szolidáris egy bevándorló menekülttel, ha az én saját munkavállalási esélyeimet nem rontja. Aki erre nincs tekintettel, és úgy szabadítja rám a menekülteket, az nem veszi tudomásul, hogy itt érdekellentét áll fenn. Mi a célja TGM-nek? A menekültek befogadása, vagy a szolidaritás szétrombolása. Én úgy látom, hogy TGM célja az utóbbi.

Sajnálom, de Tamás Gáspár Miklóst egy kiöregedett filozófusnak, és politikai balfácánnak gondolom.

aL__Ex 2016.09.15. 21:36:31

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: II. rész

"Ha nem lenne világos: jogállam nélkül nincs ároktemetés."
Egyetértek. A jogállamnak feltétlen híve vagyok.

Csakhogy szerintem létezik - illetve létezni fog - szocialista jogállam is, és ilyen módon szocialista demokrácia is, amely meg fogja haladni a polgári demokrácia, és természetesen a liberális demokrácia szintjét is. És aki a jogállam híve, az nem vitathatja el a lehetőséget a szocialista jogállamiságtól sem, hogy bizonyítson.

Nos, aki erre nem hajlandó, az valójában semmiféle ároktemetésre sem hajlandó. Egyetértünk?

"Szabadság nélkül nincs oldalak közti kiegyezés, társadalmi megbékélés."
Elfogadom. És tudnám sorolni, hogy a magántulajdon elvére épülő társadalom hányféle módon tudná tolerálni a szocializmussal való konvergálás lehetőségét. Mert valójában magántulajdonos ám a dolgozói résztulajdonos is. A részvénytársaság a lényegét tekintve teljesen azonos a szocialista termelő szövetkezettel, hisz létezik is a kapitalizmusban szövetkezet!

Van-e készség az ilyen irányú társadalmi párbeszédre? Bennem van!

"Olyan rezsimmel nincs kiegyezés, amely tudatosan diktatúrát épít. "
Egyetértek! De azt mondom, hogy le a hidegháborús rendszerrel is, amely tudatosan épít a kommunistaellenességre.

"... a felismerés vezet el a forradalomhoz, vagy éhséglázadásokhoz, és legkésőbb akkor az a korábbi "moralizálgatás" a leghülyébb egyén számára is értelmet nyer. "
Egyetértek. Csakhogy TGM nem ilyesmiről moralizálgatott. Én moralizálgatok ilyesmiről.

morph on deer 2016.09.15. 22:16:50

@aL__Ex:
Nem soronként és nem sorrendben, de:

Olyan amerikai eset, amelyikben az elnök rokonai és szomszédsága, stb nulláról feltőkésítve, hirtelen a (nemzeti?) nagytőkésekké váltak az utóbbi évtizedben nem vált ismertté, - vagy én nem ismerem - szemben a hazai példával.

Lobbizás legális, (inkább marketing-tevékenység,) a korrupció büntetőjogi kategória. Az a nepotista szabadrablás ami ma Magyarországon zajlik legfelljebb valami szépreményű banánköztársaságban számíthatna legális módszernek.

Az a bizonyos "első millió" jelenti a különbséget. Bár már az elején jeleztem, hogy részemről szó sincs a módszerek helyesléséről, de az általad említettek "legfelljebb" útonállók, rabszolgakereskedők, vagy kalózok voltak, de ismereteim szerint egyikük sem foglalta törvénybe a saját népe kirablását a saját- meg a pereputtya és vazallusai számára, ami - számításba véve a kor(ok) morális normarendszerét is - véleményem szerint jóval "egyenesebb" cselekmény volt. Ráadásul egyik "régi" multimilliárdos klán fejéről sem hallottam azt, hogy eladtak volna egy országot a KGB színe-virágának, ugyancsak a személyes telhetetlenség okán, bár lehet, hogy ezért is a tájékozatlanságom a felelős.

Ahogy gondolod!
Én továbbra is állítom, hogy a "családi" kapcsolatok nem a közpénzek megszerzése miatt alakultak úgy ahogy alakultak a "régi" tőkések esetén, szemben a Magyarországon uralkodó parvenü siserehad és a lábunkon álló családtagjaik esetében, de ha szerinted ez ugyanaz, akkor nincs mit magyarázni.

(Csak mellesleg: tanácsolnám a matyó, vagy kalocsai mintákkal ellátott csador vagy burka beszerzését a legközelebbi bahreini magánlátogatásra. Sokat nem veszítenénk, és hátha még a "magán" kapcsolatoknak is segítene, ki tudja...)

Hát hogyne! A magas szintű korrupció aligha tudna működni politikai segítség nélkül, (lásd: Gripen beszerzés) az USA-ban sem.
De ettől ezt még nem lehet legalizálni, nem gondolod? Az meg egy eléggé necces érv, hogy Amerikában (vagy bárhol máshol) is lopnak, csak úgy mondom.

Az, hogy a svédek hogy viszonyulnak a saját gyarapodásukhoz és az öngondoskodáshoz, igenis bír jelentőséggel a témában. Ott ugyanis apró koruktól tudatában vannak annak, hogy mindennek ára van, és egyébként sincs semmi ingyen, ez a közgondolkozás része. Mint ahogy az is, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a közteherviselésből.
(Ott például piaci ára van az áramnak, de a rászorulók támogatást kapnak. Nem mindenkinek olcsóbb az áram, nem úgy, mint Magyarországon)
Következésképpen nem nézik el a lopást, nem intézik el azzal, hogy "nem érdekes, mert más is azt csinálja, hülye lennék nem lopni, ha megtehetem" - ismerős?
Ott mondattak le pártvezetőt mert csokit meg pelenkát vett a repülőtéren a hivatali kártyájával, mondott le országos szintű vezető azért, mert állást "szerzett" egy pártfogoltjának (nem, nem jógaoktató..), legutóbb egy miniszter, mert a legális szint határán volt az alkoholszintje és vezetett, sorolhatnám.

Igen van korrupció, vannak korrupt emberek, de a mérvadó és igen lényegbevágó különbség az az, hogy ott ez nem elfogadott, nem normális része a mindennapi életnek, hanem bűncselekmény!

Ahogy minden normális helyen a világban!
A jelenlévők - természetesen - kivételek.
Magyarország - természetesen - kivétel.

És ezt nem érdemes magyarázgatni, mert ezt nem lehet ki- vagy megmagyarázni.

Ez szégyenletes így is, úgy is.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.09.15. 22:34:49

"a Fidesz-maffia jelenti a kisebbik rosszat, mert a globális kapitalizmus a nagyobb veszély Magyarország számára!" - azért szólnék, hogy a globális-kapitalizmus fóbia is csúnyán el tudja homályosítani a társadalmi folyamatokkal kapcsolatos tisztánlátást.

A globális kapitalizmusban nagyon sokféle módon vehetnek részt a nemzetek. Simán részei diktatúrák is. Pl. a Fidesz-maffia is a globális kapitalizmus része, de egyfajta lúzer ágon. Mármint az állampolgárai szempontjából, a nekik jutó jogok és életszínvonal tekintetében lúzer ágon, míg a Fidesz klientúra rajtuk élősködve kerül sokkal jobb helyzetbe. Szerintem összekevered azt, hogy valaki a globális kapitalizmuson belül versenyzik a jobb pozícióért azzal, hogy érdemi alternatívát állít a globális kapitalizmus modelljével szemben. Az hogy Orbán szidja a liberális demokráciákat, az csak arról szól, hogy félti a hatalmát attól, hogy a fejletebb kapitalisták kinyitják a helótái szemét, és akkor vége a dalnak.

Az elszegényedő társadalom nálunk nem pusztán a globális kapitalizmustól szegényedik. Egyrészt a régi baloldal költségvetési felelőtlensége összeomlásokat okoz. (Más elitek is tudnak ilyet: lásd. Görögo., ahol ezt olyan turbóban adták elő, h a standard javítási receptek is csődöt mondtak. ) De ennek -szerencsére- vége a Fidesszel. Viszont éppen a Fidesz kaszárnya kapitalizmusa az ami felerősíti a globális kapitalizmus általad nem kedvelt kizsákmányoló tendenciáit. Hiába az a pár neked tetsző különadó, jó részét viszi a klintúra korrupciója, másfelöl meg a költségvetési egyensúlyért te többet fizetsz az oktatási és az egészségügyi rendszer forráskivonásán keresztül. A globális kapitalizmus általad nem kedvelt kizsákmányoló tendenciáit pl. a liberális kapitalizmusok európai jóléti változatai sokkal sikeresebben tudják enyhíteni, mint az orbáni pocsék demokrácia liberator.blog.hu/2016/09/05/pocsek_demokracia.

A menekültek döntően csak kapóra jött bűnbakok. Akikkel terelni lehet a figyelmet a kaszárnya kapitalizmus, a magyar pocsék demokrácia kizsákmányoló jellegéről.

morph on deer 2016.09.15. 22:43:46

@aL__Ex:
Egyébként a társadalmi formákról és azok lehetőségeiről alkotott / közölt véleményeddel jórészt egyetértek, ha tetszik, ha nem!

Amit elfelejtettem: Apple!

Tudomásom szerint az Apple '86 óta van jelen Írországban - a most kritizált adóügyi megállapodás is akkori!
Úgy emlékszem, hogy Írországot akkor senki sem kritizálta az EU részéről, bár attól ez még megtörténhetett.
Egy biztos, az Ír törvények szerint befizették az adót, ahogy pl a Mercedes befizeti Magyarországon, vagy Andy Vajna Romániában, hogy csak pár további támogatottat említsek.
A por azért nagy, mert az EU hirtelen nagy pénzt akar szakítani, az meg sem az íreknek, sem az Apple-nek nem tetszik.

Ők legalább annyira betartják a törvényeket, mint mondjuk Orbán.

Hogy mi az erkölcsi tanulság?
Változatos, a legenyhébb kifejezéssel élve. Nálam ez azért problémás, mert én nem tartom elfogadhatónak a "a cél szentesíti az eszközt" című porhintést, semmilyen okból és semmilyen oldalról, azaz zéró a tolerancia.
Még rosszabb, hogy ezaz egész csak arról szól, édeskevés köze van bármi máshoz.
Szokás szerint.

aL__Ex 2016.09.16. 08:52:39

@morph on deer:

"Lobbizás legális, (inkább marketing-tevékenység,) a korrupció büntetőjogi kategória."
A lobbizás szerintem csak azért legális, mert azzá tették. Éppen ezért beszélünk (diszkréten) protekcionizmusról.

Az viszont komolytalan, ahogy a "klánokon" belül kialakult kapcsolatokat és a strómanokon keresztül való vállalatirányítást nemes egyszerűséggel "családi" kapcsolatoknak nevezed. Ezek annyira családi kapcsolatok, amennyire a maffián belül "keresztapának" hívják a főnököt. Ez az érvelésed annyira komolytalan, hogy tovább nem is foglalkozom vele.

Nagyon tanulságos a vitamódszered, hogy amire nem tudsz válaszolni, azt még csak nem is érinted. Így elkerülted azt a kérdést is, hogyan jöhetett létre a FED az egyesült államokban, és hogyan kerülhetett a pénzteremtés a kereskedelmi bankok hatáskörébe. De azért azt elvárod, hogy a fő érvedre válaszoljak - miszerint nem ismeretes egyetlen olyan eset sem, hogy az Egyesült Államok elnöke a saját hatáskörében a családtagjaival bizniszelt volna. Holott lehet, hogy volt ilyen, csak nem került nyilvánosságra. De amikor a gyanút említem fel, ami közismert, akkor arra azért nem válaszolsz, mert az csak gyanú.

Maradjunk annyiban, hogy nem értünk egyet. Egyáltalán nem szándékozom a Fidesz rendszerét védeni, mert gusztustalan. Ennek ellenére az a véleményem, hogy nem kevésbé gusztustalanok a protekcionizmusnak a globális kapitalizmusban kialakult módjai. Csak ezeket már "jól fésülté" tették az idők folyamán, és megszoktuk őket. Te ki is mondtad, hogy ezek nagy cégek, sok embert foglalkoztatnak, és ezen keresztül nagy bevételeket termelnek ki, azért "megérdemlik" azokat a "kedvezményeket", amiben részesülnek.

Ezek a szavaid egyszerűen cinikusak, és az embernek hányingere támad tőlük.

aL__Ex 2016.09.16. 10:06:16

@naphegyi vince:

"a Fidesz-maffia jelenti a kisebbik rosszat, mert a globális kapitalizmus a nagyobb veszély Magyarország számára!" (Én)
"... a globális-kapitalizmus fóbia is csúnyán el tudja homályosítani a társadalmi folyamatokkal kapcsolatos tisztánlátást." (Te)
Elfogadom. Sőt elismerem, hogy küzdök is ezzel. Meg is szeretnélek kérni rá, ha ilyesmit veszel észre nálam, akkor legyél szíves a figyelmemet fölhívni erre a hibámra.

"... Pl. a Fidesz-maffia is a globális kapitalizmus része, de egyfajta lúzer ágon. Mármint az állampolgárai szempontjából..."
Ezt is elfogadom. Többször le is írtam például, hogy a félreértések elkerülése érdekében a Fidesz is neoliberális gazdaságpolitikát folytat. Ami egyértelműen azt jelenti, hogy szó sincs semmiféle "forradalmiságról". Ellenkezőleg, a Fidesz nagyon szépen beállt a sorba, és jó tanuló módjára teljesít. Azaz a Fidesz és a globális kapitalizmus gazdaságpolitikája egyáltalán nem egymás ellentétpárjai (alternatívái), hanem nagyjából ugyanarról van szó. A különbözőség csak mesterségesen kreált és névleges. Nem szolgál egyéb célt, mint a látszólagos függetlenség deklarálását. Amire a szabadrablás megvalósíthatósága érdekében van szükség (hogy ne szóljanak bele).

"Szerintem összekevered azt, hogy valaki a globális kapitalizmuson belül versenyzik a jobb pozícióért azzal, hogy érdemi alternatívát állít a globális kapitalizmus modelljével szemben."
Értem, hogy mit akarsz ezzel kifejezni. Szerintem viszont látom a különbséget, csak nem tudok igazán érdemi alternatívákat állítani. Egyszerűen azért, mert a gyakorlatban ilyen alternatív megoldások még nincsenek. Amelyeket állítani próbálok, azok viszont (egyenlőre) csak az utópia szintjén léteznek. A globális kapitalizmus annyira homogénre formálta a világgazdaságot, hogy nehéz olyan megoldásokat mutatni, amelyek ezeket a határokat ledönthetik. Leginkább azért, mert az egyén kétségbe vonja, hogy ezek a határok átléphetők.

"Az hogy Orbán szidja a liberális demokráciákat, az csak arról szól, hogy félti a hatalmát attól, hogy a fejletebb kapitalisták kinyitják a helótái szemét, és akkor vége a dalnak."
Ezzel is egyetértek. Nagyon is igaz megállapítás.
Ezzel együtt az orbánizmusnak vannak érdemei. Leginkább az, hogy polgárjogot nyert a politikában vitatni olyan kategóriákat, amelyek neoliberális értelmezését eddig megkérdőjelezni sem lehetett. Ilyen kategóriák például az EU-pártiság vs. EU-ellenesség. Vagy egészen egyszerűen az Európai Unió egész intézményrendszerének demokratizmusa.

"Az elszegényedő társadalom nálunk nem pusztán a globális kapitalizmustól szegényedik. Egyrészt a régi baloldal költségvetési felelőtlensége összeomlásokat okoz."
Ez is igaz! De én ezt a példát másképp hoznám fel. A régi baloldalnak elvi alapon nem volna szabad engednie, hogy a szociális jogok védelmét bárki összekeverhesse a "költségvetési felelőtlenség" fogalmával. Ki mondja meg például, hogy Medgyessy Péter száz napos programja költségvetési felelőtlenség volt-e, vagy gazdasági szükségszerőség lett volna? A kérdésben a döntőbíró nyilván nem lehet Bokros Lajos, akinek egész egyszerűen más a véleménye. Hiszen ma már világosan látjuk, hogy a gazdaság élénkülésének a belföldi fizetőképes kereslet hiánya kifejezetten gátja. Ami Medgyessy Péter leváltásával történt, az nem más volt, mint a bérfelzárkóztatás elmaradása. És ezt egy "balliberális" kormányzat hajtotta végre. Gyurcsány neve és ámokfutása örökre emlékezetes marad!

(A Fidesz kaszárnya kapitalizmusáról írott szavaiddal megint csak egyetértek, de nincs hozzáfűzni valóm.)

"A globális kapitalizmus általad nem kedvelt kizsákmányoló tendenciáit pl. a liberális kapitalizmusok európai jóléti változatai sokkal sikeresebben tudják enyhíteni, mint az orbáni pocsék demokrácia..."
Ebben sem kételkedem. Tulajdonképpen én semmiben nem preferálom a Fidesz "pocsék" demokráciáját, hanem ellenkezőleg, a liberális kapitalizmus európai jóléti változatait egyáltalán nem tartom kielégítő megoldásnak a magyar viszonyokra. Az elmaradt kapitalista fejlődés, a félrecsúszott félperifériás fejlődés sokkal radikálisabb baloldali megoldásokat igényel ahhoz, hogy a Horthy-rendszerbe visszacsúszó társadalmat újra élhetővé tudjuk tenni.

aL__Ex 2016.09.16. 10:07:08

@naphegyi vince: II. rész

"A menekültek döntően csak kapóra jött bűnbakok. Akikkel terelni lehet a figyelmet a kaszárnya kapitalizmus, a magyar pocsék demokrácia kizsákmányoló jellegéről."
Ez is igaz! De azért ennél én többet mondok. A baloldaltól várnám, hogy kimondja, és itt volna az ideje kimondani, a munkához való jog törvényi garanciája nélkül mi nem vagyunk képesek tömegméretekben menekülteket befogadni, mert az integrációnak semmi esélye. Az a "vak vezet világtalant" politika, amely a (neo)liberális bevándorláspolitikát jellemzi, az nem más, mint a munkaerőpiac ellen való sunyi támadás annak szétverése szándékával. Hiszen a bevándorlók tömegei egy az egyben a munkanélküliséget növelik. Ezt a helyzetet nem lehet humánus módon kezelni, ha nem teszünk semmit a munkához való jog törvényi garanciái érdekében. Ez esetben a nyakunkba szakadt (és hangsúlyozom, hogy muszlim vallású) bevándorlók tömegei törvényszerűen radikalizálódni fognak.

A menekültválság egy nagyon jó apropó volna arra, hogy a radikális baloldal a munkához való jog kérdését felvesse. Helyette mit tapasztalunk? Azt, hogy kiderül, még TGM-nek sincs köze a radikális baloldalhoz. Ő sem egyéb, mint munkásáruló liberális értelmiségi. Vele is csak többen vagyunk, de erősebben nem!

Amíg a baloldal, és ezen belül a radikális baloldal érdemben nem tud semmit sem mondani a menekültválságban, addig a menekültválságról pozitív értelemben nem is lehet szót ejteni. Addig valóban csak bűnbakként beszélhetünk róluk. Pedig nem volna törvényszerű hagyni, hogy a kaszárnya kapitalizmus kizsákmányoló jellegéről tereljük a figyelmet. Sőt ezen túlmenően általában a globális kapitalizmus kizsákmányoló jellege, hogy fókuszba kerüljön. Elvégre nem a Fidesz rendelte ide a menekülteket.

Köszönöm a hozzászólást! Máskor is szívesen látlak.

aL__Ex 2016.09.16. 10:10:34

@morph on deer:

"Egyébként a társadalmi formákról és azok lehetőségeiről alkotott / közölt véleményeddel jórészt egyetértek..."
Köszönöm! Ezt jól esik olvasni.

A hozzászólásod többi részével nagyjából egyetértek.

morph on deer 2016.09.16. 17:09:40

@aL__Ex:
Prózai oka van a kihagyásoknak: úton vagyok és a telefonomról posztolok, nem látom folyamatosan az egészet.
Néhány óra múlva megint gép mellett leszek, érdemi válasz azután érkezik.

aL__Ex 2016.09.16. 22:08:29

@morph on deer:

Ne izgulj, nem maradsz le semmiről! A blog megvár.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.09.16. 23:06:30

@aL__Ex: Csak röviden egy apróságot: "Szerintem összekevered azt, hogy valaki a globális kapitalizmuson belül versenyzik a jobb pozícióért azzal, hogy érdemi alternatívát állít a globális kapitalizmus modelljével szemben." Ez nem rád, hanem a Fideszre vonatkozott, vagyis, hogy ők nem állítanak érdemi alternatívát. Mert a poszt szövegéből nekem az jött le, hogy ők érdemi alternatívát jelentenek számodra. De ezek szerint annyira mégsem.

Egyéni szinten az alternatíva állítása ugyan nem lehetetlen, de igényes módon elég ambiciózus feladat.

aL__Ex 2016.09.16. 23:42:49

@naphegyi vince:

"Ez nem rád, hanem a Fideszre vonatkozott, vagyis, hogy ők nem állítanak érdemi alternatívát. Mert a poszt szövegéből nekem az jött le, hogy ők érdemi alternatívát jelentenek számodra."
Nem, a Fidesz nem állít semmiféle érdemi alternatívát a globális kapitalizmussal szemben. Ha a posztomból nem ez jött le, akkor az valószínűleg az én hibám, mert nem fejtettem ki elég világosan.

Orbánnak nincs ideológiája, önmagában a nacionalizmus (szerintem) nem ideológia. Viszont Orbán nacionalizmusa (szerintem) tudatos, mert erre rájátszva lehet híveket szerezni. A Fidesznek pedig elég a puszta lehetőség, hogy azt ügyesen meglovagolja, és növelje a népszerűségét. A "hívők" számára ezzel olyan erős reklámlehetőséget szerzett magának, ami az idők végezetéig elégséges számára, hogy hatalmon maradhasson. Elég, ha a fanatikus hívők azt hiszik, hogy Orbán Viktor világosan látja a célt, és valami valós alternatíváért harcol. Ha valaki ebben hinni akar, akkor könnyen el is hiszi.

Ettől függetlenül azt tényként lehet elkönyvelni, hogy a magyar választópolgárok többsége nem csak, hogy nacionalista, de globális kapitalizmus ellenes. Orbán mindent megtesz azért, hogy az átlagos választópolgárban ezt az érzetet erősítse. A globális kapitalistákkal meg ügyesen elhiteti, hogy ő erős kézzel képes a nép bármilyen baloldali törekvését kordában tartani. Ez is egyfajta "pávatánc", minek eredményeként Orbán élvezi az USA bizalmát (sőt, az EU bizalmát is). Orbán tehát nem is akar semmilyen alternatívát állítani a globális kapitalizmussal szemben. Beéri azzal, hogy a saját hatalmát stabilizálja.

Egyetértek a kommenteddel.
süti beállítások módosítása